Култура

10 пъти повече търновци следят събитията в „Интересният град”

Една година по-късно „Интересният град” става все по интересен, като само тази седмица има поне 10 концерта в града, които си заслужават гледането. В това е убеден създателят на фейсбук-групата „Велико Търново – Интересният град” Николай Венков, а самата общност, година по-късно е 10 пъти по-голяма, подчертава с радост той.

Само тази седмица в Търново ще се представят Руслан Мъинов, Тони Димитрова, Васил Петров, Георги Христов, Ъпсурт, Криско и Звезди от Ахат. Миналата седмица уикенд в старата българска столица прекара Лий Мартин, звездата на Манчестър Юнайтед, ознаменувал началото на ерата Фъргюсън със своя исторически гол за купата на Англия през 1990 г. „Събитията си ги има и важното е хората да разберат за тях”, уточнява Венков, като едновременно с това отхвърля илюзията, че търновската публика е „лесна”. Тя просто е по-висока летва за всеки изпълнител – „един човек, за да бъде звезда трябва да умее да задоволи тази претенциозна публика”, коментира Венков. „Много хора казват – нямаме пари за хляб, как да дадем 20 лв. за концерти и театри, обаче има много безплатни събития, на които – стига да имат желание, могат да ходят и да гледат. И по-болното е, когато се окаже, че на такива безплатни и интересни събития пак не винаги има много хора, а това наистина е жалко”, признава той.

А безплатните събития стават все повече. Това Венков отдава, както на задушевните заведения, които все по-често предлагат подобен tête-à-tête – формат, така и на финансираните по общинската програма „Изкуство и култура” инициативи.

Сред най-интересните за него събития през годината са още музикалният конкурс „Сребърна Янтра”, младежкият театрален фестивал „Малкият принц” и програмата на „Арт лято”. „Опитвам да обобщавам информацията, да извличам най-интересното, да посочвам акцентите, защото съм сигурен – никой не може да присъства на всички събития”, разказва Венков. Самият той не се вълнува от поп-фолк културата, която намира за достатъчно и агресивно рекламирана. „Моята насоченост е  към културната програма в Търново, но тази която има наистина някаква стойност. Истински ценното, истински красивото, което наистина може да обогати по някакъв начин всеки човек и да остава спомен за цял живот”, казва Николай Венков.