Образование

10 години от освещаването на храм „Свети Седмочисленици”

10 години от освещаването на православния храм „Свети Седмочисленици” в района на НВУ „Васил Левски” се отбелязват днес. Празникът ще започне с молебен от 10,30 часа. По-късно първенецът на випуск 2017-а лейтенант Борислав Тодоров ще  поднесе цветя пред паметната плоча на  загиналите възпитаници на военното училище и ще  засади дърво до църквата. С грамоти и сребърни значки ще бъдат отличени дарителите на храма, построен изцяло със средства на благодеятели, а на всички гости и курсанти ще бъде раздаден курбан.

Автор на архитектурния проект е Милен Маринов, стенописването е работа на доц. Евгений Николов от Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Иконостасът в стила на Тревненската школа е изработен от подполковник Евгени Пенчев, командир на курсантския батальон, а иконите на иконостаса са дело на проф. Миглена Прашкова.

Идеята за „Свети Седмочисленици” е на цивилни и военни, работещи в университета. Първата копка е направена на 11 май 2006 г. Сградата е с размери 8 на 6 метра и височина 12,5 метра. Има крипта, в която освен кръст и икона на св. Георги се намират пет артилерийски гилзи, в които е поставена пръст от петте български столици Плиска, Преслав, Охрид, Търново и София. Поставени са и 19 гилзи с пръст от места, на които българската войска е водила сражения – Шипка, Шейново, Сливница, Гургулят, Одрин и Булаир, както и от български военни гробища в Македония и Унгария. Иконостасът в стила на Тревненската школа е изработен от подполковник Евгени Пенчев, командир на курсантския батальон

Храмът се явява наследник на храма, построен в третия район на днешната Военна академия