Денят Община

Със Света литургия и поклон пред паметта на цар Калоян започнаха честванията на българската независимост

Със Света литургия в храма „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново  започнаха днес националните чествания на 115-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Литургията бе отслужена от Негово Високо Преосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, който освети бойното знаме на Националния военен университет и знамената на държавни и общински институции.

В църквата „Свети 40 мъченици“ пристигнаха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, депутатите от Великотърновски район от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, областният управител Ивайло Здравков, кметът на Общината инж. Даниел Панов, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов   и др. Официалните лица се поклониха и пред саркофага на цар Калоян, където положиха цветя.

След Светата литургия гости и граждани се отправиха към хълма Царевец, където в 10,30 ч. ще се проведе военен ритуал по издигане националния флаг, ще бъде отслужен празничен благослов от митрополит Григорий и ще чуем официалните слова, посветени на българската независимост.

В старата столица на тържествената проверка (заря) на площад „Цар Асен I“ от 19,30 ч. ще присъстват министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.