Коментари

Ян Смит: Престъпленията, свързани с морала, са най-трудни за разкриване

Това заяви холандския комисар Ян Смит, който се включи във форума „С теб съм. Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем“. 

Ето и неговия коментар по темата:

Като ръководител на екипа за борба с трафика на хора в полицията в Грьонинген, вече 15 години работя в областта на противодействието на това престъпление. Моят град в е най-северната провинция в Холандия, в него работят като проститутки много момичета от България, Румъния и Чехия. Знаете, че в Холандия проституцията е частично легална – има стаички с открити витрини и така наречените секс клубове, на които общината издава разрешителни. Всички други форми на проституция са незаконни. В Грьонинген има около 100 такива витрини и 10 секс клуба. На ден между 200 300 момичета работят в тях. Между 50 и 70 % от всички са с български произход. Повечето от българките, които работят в Грьонинген идват от Сливен. Нямаме все още категорично обяснение защо точно Сливен – навярно причината е, че първите които са дошли са в Холандия са от там, а после са довели и свои познати. Но именно поради факта, че много от момичетата са от България, на много ранен етап потърсихме контакт с колегите си тук. На първо място с Международния отдел на главния прокурор в София, а също така и със звеното ГДБОП. Спокойно мога да твърдя, че от първия ден имаме фантастично сътрудничество с българските си колеги от полицията и прокуратурата. И не на последно място заради това отлично сътрудничество успяхме през годините да задържим много български и холандски престъпници.

Трафикът на хора представлява много трудно престъпление за полицията и за прокуратурата. Същото важи и за останалите престъпления, свързани с морала. Предполагам, че всеки от вас тук ще се съгласи, че е не е лесно да споделиш нещо подобно с първия срещнат полицай. Това е една от причините, поради която в легалната страна на бранша ежедневно търсим контакт с легално работещите момичета и тяхното обкръжение. От опит знаем, че всяко момиче с което установим контакт казва, че много дълго е очаквала с нетърпение да работи точно това, че иска да печели пари, за да издържа родителите си, че всичко е на доброволни начала. Наясно сме, че често трябва по друг начин да се опитваме да изведем истината на яве.

В рамките на форума своята разтърсваща история сподели Олга – жертва на трафик на хора.

За първи път я видяхме през 2000 г. на витрина в Грьонинген и до края на 2008 много пъти сме говорили с нея. Наричахме я момичето, което винаги се усмихва зад витрината. Като ръководител на екипа за борба с трафика на хора, през октомври 2008 г. получих съобщение от нашата служба за криминална информация, че съществува вероятност Олга да е жертва, беше споменато и името на сводника й. Скоро след това проведохме разговор с нея, в който тя за щастие призна, че информацията ни е точна. Предложихме помощ – адвокат, психолог, организация, която предоставя грижи, а от декември 2008 г. започнахме да записваме на хартия историята й от тези 8 години, в които е работила.

Отне 11 дни на двама колеги да запишат целия  разказ.

Става дума за жалбата, която та подаде, показанията, които даде за тези 8 години и жалба за около 100 изнасилвания за този период. Сравнително бързо успяхме да покажем по убедителен начин да докажем, че за този период е спечелила около 2 млн. евро. През януари 2009 г. дойдохме с прокурора от Грьонинген в София, за да проведем разговори с колегите в България – как да подхванем това разследване. Колегите тук доста бързо успяха да съберат информация и да ни я предоставят – най-вече за това как са били използвани парите, които сводникът е получил от Олга. Те са инвестирани са в жилища, къщи, коли, дори в коне, както и в други материални придобивки. В Холандия при разследване за трафик на хора винаги стартираме и финансово разследване, не само да проследим къде са средствата, а и да наложим запор върху тях, за да може в крайна сметка да ги отнемем от престъпника. Съдът на по-късен етап може да определи, че една части или цялата сума от парите, спечелени по престъпен начин, трябва да бъде предадена на жертвата. С решение на съда в Грьонинген успяхме да издействаме запор върху всички имоти, собственост на заподозрения. Уговорката, която направихме с главния прокурор и полицията тук бе в Холандия да се води разследването за трафик на хора, а в България за пране на пари и незаконно придобито имущество”, разказа комисар Смит.

Извършителят е признат за виновен на всички инстанции и в двете държави и е получил две ефективни присъди от по 4 г. всяка.