Любопитно Поминък

Яна Петкова, винен експерт: „Търсете вина, които ви „говорят“

Яна Петкова е aбсолвент на Австрийската Винена Академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust. Лектор в курсове по дегустация и култура на виното и собственик на единствената българска онлайн енциклопедия за вино. Тя е винен автор, консултант и търговец на вина за ценители. Сред основателите на клуба на пишещите за вино – “Винен Наблюдател”, участник в дегустационни панели, както в България, така и в чужбина. Винен блогър. Един от учредителите на Българска Винена Академия.

Завърна ли се любовта на българина към виното и българското вино на международния пазар, и как се развива виненият туризъм у нас, в частност Великотърновския регион? И защо най-виненият месец на годината е ноември и кой определя модата при вината?

Макар и бавно, любовта на българина към виното се завърна, всъщност тя никога не е изчезвала. Много е важно къде е тя – в регионите, където се произвежда виното или градската публика, която купува вино. Последното липсваше през последните 20 години у нас. Градската публика пиеше бира и ракия. Всички ние, които работим за винена култура у нас, правим всичко така, че любовта и любопитството на българина да се възвърне. А относно българското вино на международния пазар – първо трябва да премине през много трудния момент да се хареса на местната публика и след това може да излезе на външния пазар. Дълги години нямаше лице българското вино”, разказва Яна Петкова.

Местните сортове са задължителни за всяка държава, смята още тя. Всички технолози, дори когато произвеждат вина от интернационалните сортове, винаги имат и малки серии от старите местни сортове. И подобно на много други държави и ние, в България,  обръщаме поглед към тях, преди да са изчезнали. Има ренесанс на местните сортове. Светът иска да види рубин, мавруд от нас, от България. Това е една доста радваща тенденция за възраждане на местните сортове. Никъде по света не са лесни за гледане. Искат грижа, както на лозето, така и в избата. Малко по-трудни са и за пиене, и за разбиране. Радвам се, че сме поели по този път и трябва да вървим напред. Развива се и виненият туризъм. За щастие имаме голямо развитие в последните няколко години и в тази насока. Ние, с моите колеги от „DiVino” бяхме из регион – Централна Северна и Североизточна България през летните месеци. Видяхме лицето на един забравен регион, а той е богат и интересен. Със Станимир Стоянов от Велико Търново, председател на Съюза на енолозите у нас, разгледахме малката дегустационна във вашия град. Трябва да се направи винен път, да се посочат избите къде са, да се предлагат дегустации. Отново светът го прави, започваме и ние да го правим, и трябва да продължим”, допълва Яна.

Пояснява, че се увеличава и винената култура на българина. Има различни винени форуми вече у нас, основно в София. През март тази година и в старата столица бе проведен винен фестивал, организиран от Георги Михов, винен експерт и сомелиер. А те са в полза и на потребителя. Той посещава, разглежда, избира, дегустира и купува. Ако през 2001 година на българския пазар е имало 10 български вина и две вносни, сега има много повече родно производство. Затова и най-виненият месец на годината е ноември, защото тогава се организира – „DiVino. Taste” – винен форум, с майсторски клас, лекции, дегустации. Както и още куп събития. През ноември идва и младото вино.

Истински и дълбоко в себе си аз обожавам това, което работя. Обожавам виното. И ако трябва да се отговори – кое е най-хубавото вино, отговарям така –  трябва да се мери с духа, който носи. Има едни одухотворени вина, които „разказват” за мястото от където са и такива, които „говорят” за техниката на приготвянето им. Търсете вина, които ви „говорят” по определен начин, имат няколко лица, не са просто вкусни, пивки и добре направени. Това са моите любими вина. Вина които интригуват. Интересното е, че в последно време модата при вината я определя публиката, чрез интернет. Хората опитват, снимат етикети на вина и дават оценка, успоредно с моята оценка като специалист. Желанието за по-здравословен начин на живот, доведе и до повече търсене на органични и биодинамични вина от лозя, които не са обработвани с конвенционална химия”, разказва още Яна.

От скоро тя, заедно с още една дама, винен специалист, води рубрика в сп. „Жената днес”. Представят вината по интересен начин. И знаят, че са прави в преценките си. Защото в последно време това е професия за жени. При дегустациите на форуми също са основно жени, а и хубавите вина у нас се правят също от жени.

Кремена Крумова – Попова