Любопитно

Якутите готвиха, свириха и танцуваха във Велико Търново

Ансамбълът „Чаран“ от Република Саха (Якутия) гостува във Велико Търново. Той е един от многобройните чуждестранни участници в Старопланинския събор „Балкан фолк”. Те участваха и в предаването „Фолклорна трапеза“ на Еврофолк ТВ. Лидия Петрова от състава разказа за традициите, обичаите на якутите и за живота на Север. Жените приготвиха три национални „блюда“ – кюэрчэх – приготвено от разбита сметана – чисто или със сладко от горски плодове и украсено с ягоди, горски плодове, боровинки; лепешки с коврьом – разбито масло с топло мляко и лепешка (запеканка) на кубчета. Украсена по вкус и питие – ьiмдаан, напитка, подобна на нашия айрян). Гостите свириха и на варган (характерен инструмент за Якутия – хомос).

Тази година ансамбълът, в който участват 18 изпълнители, отбелязва 10 години от своето създаване. Всички участници са хора на пенсионна възраст, с различни професии: учители, финансисти, медици, работници от сферата на търговията, но всички са обединени от огромната любов към пеенето. Ръководител на ансамбъла е заслужилият деятел на културата на РСФСР – Валерий Иванов.

Чаровните изпълнители от Якутск участваха в първата част на фестивала. Програмата, която изпълняват „Благословии от Саха“ е свързана с таланта и трудолюбието на народа на Якутия, който, също, както и останалите нации, има своя богат и специфичен фолклор, пресъздаден чрез митология, приказки, героичен епос, ритуална поезия, фолклорни песни, легенди, притчки и поговорки, гатанки, якутски ритми.

Във фолклорните композиции на групата са представени 4 жанра: тоюк; чабирга ритми, дегерен песни и осуокхай (песен за хоро), под акомпанимента на традиционни инструменти (дръмбой и перкусии)

Chabyrgakh (Чабирга) е сатиричен и хумористичен жанр на фолклорна поезия. Главната цел е да се представи забавната страна на живота, присмех и отричане на негативната реалност, част от живота. Групата представя част от творба на Анемподист Софронов  „Бедный Яков“. Игра на думи, която на пръв поглед изглежда като безсмилено претрупана, и подготвя слушателите да възприемат и обърнат внимание към забавната и дори абсурдна природа на произведението. Стиховете представляват комбинация от сдвоени думи с еднакъв брой срички. Съзвучността на сдвоените думи, които се римуват помежду си, създава ритъма на Chabyrgakh.

Sayin“ ( Лято) – фолклорната песен дегерен. Това е песенен жанр на Саха, който е базиран на стриктно организирана и разработена, индивидуализирана мелодия. Песните дегерен са многообразни и са създадени от народа. В дегерен песента „Сбогом“ жена изпраща своя съпруг на Гражданска война. Тя го благославя и пожелава той да се върне при нея след победа.

„Звуци от природата“ – импровизации с дръмбой. От древни времена, народа на Саха съхранява дръмбоя – музикален инструмент с джобен размер, който има уникалното свойство да произвежда звуци от природата. Единственият музей на дръмбоя се намира именно в Якутия, независимо, че много нации го използват. Имало е момент, в който дръмбоя е бил почти забравен, но днес е възроден отново. Сред младото поколение, свиренето на този инструмент останал от предците ни, е престижно и дори модерно.

„Doghordohuu tuhulgete“ (Хоро на приятелството“) – национален танц „осукай“

Osuokhay е древено хоро на поклонниците на слънцето. Превърнало се е в магическо ритуално хоро на поклонниците на слънцето, вероятно, за да свържат земния живот с космическия. Става традиционно и масово хоро, което се изпълнява на религиозни празници.

Хорото пречиства душата на танцьора от цялото осквернение, зарежда тялото с бионенергия, подобрява работата на сърцето и мозъка, засилва човешкото биополе, и поражда чувство на сплотеност и национална гордост.

Osuokhay е танц, който изисква умения за импровизация. Ролята се пада на водещия певец. Той не имитира никого никога, винаги пее със свои думи и пеене. Развитието на творческото въображение е много важно при формиране на умения за импровизация.

В хорото, което групата представя, те възхваляват мира между народите, духа на приятелството, братството и единността на българска земя. С това хоро гостите от Саха се представиха в Срещата на нациите на 13 май. Днес, 17 май също ще се радваме на техните изпълнения на сцената в ДКС „Васил Левски“.