Образование Полиция

Явор Колев : „Родителят трябва да знае какво прави детето му в интернет“

Над 1100  ученици ще се включат  в националната  кампанията „Пази детето в интернет“, която се провежда днес и утре на територията на област Велико Търново. Това съобщи на пресконференция днес Димитър Чолаков – общински съветник и регионален организатор по проекта. Събитията ще се провеждат под формата на открит урок, в който лектори ще бъдат специалистът по киберсигурност  Явор Колев и националният координатор на кампанията Зоя Василева. Първата среща е в Аулата на Великотърновски университет. В нея участват ученици от Велико Търново, Полски Тръмбеш, Павликени и Сухиндол.  В СУ  „Емилиян Станев“ от 14ч. ще  бъде втората среща, а утре за 10ч. е насрочен третият открит урок с децата от всички класове на ОУ „Вела Благоева“ в старата столица. Кампанията стартира в началото на 2022г. и е достигнала до над 100 хил. деца в страната. Тя е насочена към подрастващите между 12 до 14 години и има за цел да ги информира как да реагират, ако  попаднат на насилник в Интернет.

Откритият урок започва с 10-минутен клип, предоставен от Европол и ГДБОП. В рамките на 45 мин, ще бъдат разгледани основните престъпления, извършвани в онлайн пространството, сред които и най-опасния вид насилие-сексуалното изнудване . Ще бъде излъчена и презентация, в която се разглежда профила на сексуалния насилник и на детето жертва.

Според Явор Колев – директор „Информационни технологии и киберсигурност“ в най-голямата застрахователна компания в България, ако детето има съмнение за подобен вид насилие спрямо него, своевременно да уведоми своите  родители и ако е необходимо да  бъде подаден сигнал в полицията. „Родителят трябва постоянно да знае какво прави детето му в интернет. Не трябва да се успокоява, че то е в съседната стая, защото в този момент  може да прави снимки и да е изнудвано, след което да бъде изведено на улицата, където  да бъде злоупотребено с него. „- уточни още Колев. Според него в игровите платформи в интернет присъстват най- много насилници. В 95 %  от случаите това са мъже на възраст  между 20 и 50 години, със среден до висок социален статус. Професиите, които упражняват са свързани основно с работата с деца- възпитатели, треньори и др. Има случаи и на насилници със семейство и деца. Колев допълни, че с над 300 % са се увеличили киберпрестъпленията в цял свят, в това число и срещу деца. Той сподели, че има амбицията  с подкрепата на  Министерство на образованието и науката, да създаде програма, чрез която в учебния план на децата от I-ви до VII- ми клас да се включи час по безопасен интернет един път в месеца.

Националният координатор по проект „Пази детето в интернет“ и  експерт в Съюза за стопанска инициатива  Зоя Василев поясни повече за тази национално представителна организация на работодателите. Тя  уточни, че мисията и е да защитава интересите на бизнеса в рамките на Национален съвет за тристранно сътрудничество, „зеления“ преход, дигитална трансформация и киберсигурност. Днес от 18ч. в  зала „Елена“  на хотел, намиращ се на ул. „Стефан Стамболов“ 53A във Велико Търново, ще бъде организирана среща с местния бизнес. На нея ще бъдат разяснени подробно функциите и целите на Съюза за стопанска инициатива.

Пламена Димова