Култура Любопитно

Юрист пише епиграми и ги споделя всеки ден във Фейсбук

„С това блестеше, … че го мързеше“, „Биваше я тази Краса от съседната тераса“, „Кланяше се на портрети и не го боляха ръцете“, „Каза нещо и му стана горещо“, „Влизаше с трясък,… с целия си блясък“, „Дали някой ще напише защо въздуха мирише?“, „Имаха големи сили…, когато бяха много пили“. Това са … епиграми. Прекрасните идейки в рими са на юриста Христо Орманджиев от Областната служба „Изпълнение на наказанията” и гл. асистент д-р по Конституционно право във ВТУ. Всеки ден той ги споделя в своята профилна страничка във Фейсбук, а те предизвикват небивал интерес.

За различното му амплоа и как идват мислите пояснява, че писането не е нещо предварително мислено, не е целенасочено и не е за себепоказване. Напротив. То е интересно четиво за едни, за други не, но поднесено с интелигентен хумор. Всеки да го схване, както иска.

„Интерес имах отдавна към епиграмите. Може би от преди година е тази текуща актуалност и римуването. Идва думата, а с нея и подходящата рима. Епиграмите са ситуативни.  Радвам се, че Ви е направило впечатление. Казано нещо с чувство за хумор е с идеята да провокира. Думите не са нещо целено. Почивните дни е времето за писане. Не е нещо, което си казвам – „Днес ще напиша за това, а утре за друго”. Съвсем друго апмлоа е това. Има къде, къде по-стойностно творчество. Не е кой знае какво”, скромничи Христо Орманджиев.

Казва още, че не е времето за издаване на книга. Даже, въобще не е мислил за това. Но от дистанцията на времето епиграмите му стават все по-интересни. Ако трябва да напише сентенция за деня, то тя ще звучи така – „Нека да живеем така, че всеки ден да е велик ден”. Любима дума няма, но ако трябва да има, то тя ще е благата. Да почива на истинската етика.

Кремена Крумова – Попова