Култура

Юрий Дачев дебютира на великотърновска сцена с комедията „Скакалци“

Комедията „Скакалци“ на Ст. Л. Костов ще постави екипът на МДТ „ Константин Кисимов“. Премиерата е на 3 ноември от 19 часа в Голямата зала на великотърновския театър. Режисьор на спектакъла е известният драматург, театровед, сценарист и водещ на тв предаването „Рецепта за култура“ Юрий Дачев. Това е първото заглавие, което той представя съвместно с МДТ„ Константин Кисимов“ .„ Искахме да представим една класическа комедия, но не много популярна, с достатъчно съвременен заряд, без да е омръзнала на публиката. „Скакалци“ е написана  30-те години на 20.век. Тя е едно от известните заглавия на комедиографа Стефан Костов, но не толкова известно, колкото  „Големанов“ или „Женско царство“. Текстът претърпя  сериозна редакция. Съкратен е обемът на пиесата. В оригинал тя е от три действия, а в нашата версия сюжетът се събира в едно с продължителност час и половина. Смятам, че постановката е актуална, защото тя говори за корупцията, за амбициите на хора, които смятат, че с хитрост и с енергия могат да постигнат това, към което са се насочили, без компромиси и без рани. Никога не става така. Постановката има много хаплив хумор. Търсихме точно това златно сечение между проблеми и забавление.“, поясни Юрий Дачев.

Действието се развива във вила през края на тридесетте години на миналия век. Младото новобогаташко семейство Проданови кани многобройните комисии с проверяващи, за да им се подмаже,  да измъкне за себе си спокойствие в по- нататъшното развитие на бизнеса си. „ В оригиналната версия сюжетът се развива в полуселски и полуградски бит, докато ние ги вкарахме в градски и бляскав за онова време живот. За същото допринася и музиката на Петър Атанасчев, който вмъква чарлстон- един танц, който идва от чужбина и дава ритъма на българския бомонд, както се е казвало тогава“, допълни режисьорът.

Последно „Скакалци“ е поставяна преди 8 години от звезден състав с участието на Стоянка Мутафова, която играе баба Йовка. В същата роля ще се превъплъти и Стефка Златкова. Актрисата признава, че се притеснява да влезе в същата роля като г-жа Стихийно Бедствие, защото това неминуемо ще доведе до сравнение,  и е насочила усилията си към своя интерпретация.

В пиесата „Скакалци“ участва целия драматичен състав на театъра. В главните роли на г-н и г-жа Проданови  ще излязат актьорите Виктор Терзийски и Лиляна Иванова. Ролята на Димитри – техен иконом, бодигард и шофьор, момче за всичко, играе Кирил Милушев, който поясни, че пиесата е свидетелство, че всичко ново е добре забравено старо. „ Тя ни предостави възможност да пътуваме във времето, да опознаем старите български порядки и да видим как някои от тях се пренасят в съвремието.“, сподели Милушев. Персонажът, който той играе, е руснак. „Това е заложено още в оригиналния текст. По времето, когато Стефан Костов пише своята пиеса има много белогвардейци, които са емигрирали и търсят своето място. Димитри е събирателен образ на всички тях с опитите си да научи български и с разваления си роден език.“, разказа Юрий Дачев.

„Скакалци“ е осмото премиерно заглавие, което театъра във Велико Търново представя в юбилейния си сезон, поясни Васил Вълчев, директор на културната институция. След него екипът на храма на Мелпомена ще постави и „Стъклената менажерия“ на световноизвестния американски драматург от  Тенеси Уилямс- пиеса от средата на 40-те години на 20.век, чийто сюжет съдържа препратки към личния живот на писателя.

Диана Колева