Спорт

Юношите на БК „Етър- 49“ взеха среброто на международния турнир „Посейдон“

Със сребърни медали се завърнаха юношите до 16 години на БК „Етър- 49“ от международния турнир „Посейдон“, проведен в Приморско. Великотърновските баскетболисти записаха четири победи и една загуба, от представители на силната литовска школа. В първия мач възпитаниците на Станислав Балъков започнаха с успех с над 30 точки разлика над „Светкавица“ /Търговище/. Втория бе отбор от Литва, който спечели турнира. Двубоят бе точка за точка до третата част, в която съперникът дръпна в резултата и си осигури победата. Най- хубавата среща на турнира бе между етърци и тима на Несебър. Противникът взе първата част с 24:11, но втората завърши с аванс за великотърновци, които развиха успеха през третата. 24 секунди преди края баскетболистите от старата столица сътвориха пълен обрат и излязоха с точка напред в резултата. Последва нова добра акция и победа с три точки разлика. Така мачът с горнооряховския „Локомотив“, спечелен убедително стана протоколен, но за съжаление травма получи националът на „Етър- 49“ Ивайло Александров. При приземяване след борба под коша, той обърна тежко глезен и се наложи да бъде опериран.
В идеалната петица на турнир „Посейдон“ бе включен Радостин Борисов от великотърновския отбор.
Добре се представиха и 14- годишните момчета от клуба, който също имат човек в петицата на надпреварата във възрастта- Николен Игнатов.

В тази възраст етърци бяха основно по- малки, по на 13 години, с изключение само на две момчета. Тук те премериха сили с два ръстови украински тима от БК „Тейвис“ /Киев/ и един литовски, от които загубиха. Победата над „Светкавица“ пък им донесе четвъртото място.
„Доволен съм от всички състезатели. Съперниците от Украйна и Литва наистина имаха огромно ръстово превъзходство, което в тази възраст е решаващо, но момчетата се стараха. Специално искам да благодаря на четирима наши състезатели на 17 години, които не успяха да участват, защото организаторите не направиха турнир в тази възраст, но през цялото време горещо подкрепяха по- малките си съотборници и участваха активно в лагера“, коментира Станислав Балъков.