Култура

Юбилейната изложба на СБХ във Велико Търново представя 323 творби

   Почетния знак на кмета на община Велико Търново Даниел Панов получи представителството на Съюза на българските художници в старата столица. Той бе връчен от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков на председателя Мариета Конова по повод 70-годишнината на местната структура. „Всички Вие и Вашите произведения отдавна сте се превърнали в неотменима част от визуалната еклектичност на Царевград Търнов. Пожелавам Ви много здраве и творческо вдъхновение!”, се казва в поздравителния адрес на Даниел Панов до великотърновските художници по повод празника им. Той бе поднесен на откриването на експозицията за юбилея, която е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”.

В нея са включени 323 творби на 149 автори. Произведенията представят различни жанрове – живопис, скулптора, графика, рисунка, илюстрация, арт-инсталации, витраж, графичен дизайн, керамика, фотография и текстил.  В изложбата участват търновски художници, започнали творческия си път в 70-те и 80-те години на миналия век, както и млади креативни художници. Творбите на доайените, които са собственост на картинна галерия „Борис Денев” в старата столица бяха представени с мултимедийна презентация. Близки на автори, които вече не са между нас, са предоставили техни произведения за изложбата.

За тези 70 години представителството на СБХ в старата столица събира и представя творби на пет поколения художници, живели и творили във Велико Търново. Сред тях са доайените Никола Кожухаров, Рафаел Михайлов, Васил Стоилов, Борис Денев, които поставят фундамента на високите художествени стандарти на културния живот в регионален и национален мащаб”, припомни председателят Мариета Конова. Тя сподели, че в момента в СБХ във Велико Търново членуват творци, които компилират приемственост със съвременни форми на изразяване и творческа комуникация.

Част от юбилейната изложба ще гостува по-късно в Плевенската художествена галерия и на „Шипка” 6 в столицата. Вече се подготвя и новият каталог с творби на утвърдени и по-млади художници. Последният е издаден по повод 60-годишнината на великотърновското представителство на СБХ от предишното ръководство с председател Тошко Дончев.

    Организатори на юбилейната изложба са местното представителство на СБХ и Община Велико Търново.