Образование

Съюзът на учените във Велико Търново проведе традиционните национални „Дни на науката 2023“

Национална научна конференция „Дни на науката 2023“ събра в Актовата зала на филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново представители на науката от различни сфери.  Форумът бе посветен на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски – Дякон Игнатий. Освен по основната тема, в конференцията с доклади участваха представители от почти всичките десет секции на великотърновския клон на Съюза на учените в България – история, икономика, медицина и др. Във форума се изявиха и техни колеги от ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, НВУ „Васил Левски“, представители на домакините и на СУ „Св. Климент Охридски“. Участваха още учени от БАН и филиалите му в старата столица, както и млади учени докторанти.

Темата Левски – Игнатий и дискусията за националния идеал, националните герои и националните предатели представи известният историк от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Петко Ст. Петков – председател на великотърновския клон на Съюза на учените в България. А гл. ас. д-р Даниела Вичкова – Нушева  от ИИИ на БАН говори за портретите на Васил Левски от Георги Данчов – Зографина.

Обучението на младежи от Черна гора във военното училище в периода 1898 – 1912 година коментира пред участниците във форума доц. д-р Марко Златев от НВУ „Васил Левски“. Темата за Бейската къща във Велико Търново като модел за социализация по време на конференцията разгледа докторантът Пепа Вълчанова. Опасенията на някои възрожденски дейци от предстоящото разпокъсване на българските земи, изразени в техни публикации отпреди 1878 коментира на форума д-р Драгомир Йорданов. А за шишкането като балканско и огнестрелно оръжие разказа Иван Нурков. Весела Георгиева от ИМИ – БАН представи приложение на цифровата трансформация в контекста на музеите в България като разгледа предизвикателствата и възможностите за дигитален достъп до културното наследство. Впечатления от провеждането на поклонническия пешеходен поход „Светият път“ сподели гл. ас. д-р Паскал Пиперков.

Отново с икономическа тема участва доц. д-р Илиян Матеев, като този път той запозна колегите си с развитието и постигнатите резултатите на Република Индонезия.  Приятно изненада и участието на зрелостничката от националната Априловска гимназия Десислава Ангелова, която сподели изследването си за Второто българско царство през погледа на Георги Стойков Раковски.

В деня на Свети Иван Рилски, който по нов стил е избран за Ден на народните будители преди 100 години, излезе от печат поредният сборник с доклади от годишната научна конференция на Съюза на учените – Велико Търново през 2022 г. По традиция той бе представен в Националната научна конференция „Дни на науката 2023“.

В него има 12 доклада на учени. Някои от имената се повтарят, тъй като имаме редовни участници. Сборникът започва с моя статия за необходимостта от дълго отлаганата, но необходима дискусия за официалните и националния празник.  Докладът беше провокиран от национална кръгла маса по темата във ВТУ през октомври миналата година, която на практика постави и началото на дебатите. В Сборника има и  интересни теми, свързани с наказателното право, с регулиране на икономиката в периода на криза, политологични аспекти на някои събития и процеси, свързани с развитието на братската ни Северна Македония в един плавен период в началото на 90-те години на миналия век. Представен е и интересен доклад на Галина Иванова от Трявна и Кремена Маркова от ВТУ за живота и творчеството на един по-малко известен от Кольо Фичето майстор – Уста Генчо Кънев. Традиционно е участието и на специалиста по оръжия Иван Нурков. За първи, но вероятно няма да е за последен път, е публикувана рецензия за книга.  Тя е на проф. Николай Ненов за изследването на доц. д-р Миглена Петкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново „Местно знание и идентичност в селищната памет на балканджиите от Килифаревския район в разкази, предания и легенди“.

     Удовлетворени сме, защото успяхме да съберем под един покрив и в една дискусия учени с най-различен профил, които макар и да не са тесни специалисти в съответното направление, да се изслушат и да обогатях знанията си с постиженията на колеги от техните научни дирения. И това прави форума особено ценен. Той е и трибуна за млади учени да проверят знанията си, а след това да бъдат издадени и докладите им“, коментира председателят на великотърновския клон на Съюза на учените в България проф. д-р Петко ст. Петков.  

По време на Националната научна конференция „Дни на науката 2023“ дипломите си за членство получиха и новоприетите в секцията в старата столица.