Поминък

Ще скочи ли цената на хляба заради скъпите консумативи?

Скок на цената на хляба от тази есен, предвиждат хлебопроизводители. Причините – увеличението на тока, природния газ и лошата реколта от жито. На някои места в страната поскъпването вече е факт. Във Великотърновска област все още не се наблюдава повишаване цената на насъщния.

Единственият вариант цената на хляба да не се покачи е диференцирана ставка за ДДС. Тогава той няма да се влияе от цена на тока и горивата. Това заяви за Общинското радио Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас.

„През последните две години в България се отглеждат над 5 млн. тона зърно. Това е добро количество и с добро качество. Ситуацията тази година е различна, заради дъждовете и към момента на някои места в Добруджа не е започнала жътвата. Доста площи в Северозападна България и Старозагорско са засегнати от градушките. Не е снета още цялата информация. Не знаем още какво количество ще  е унищожено. Винаги по това време на годината има една тревога у нас, дори и в международен план. Колкото и псевдо диетолози да говорят, че не консумира хляб, е точно обратното. Хлябът е основната храна на човечеството, затова и чувствителността е висока“, посочи тя.

Според нея истината е следната – забелязва се траен тренд на покачване на енергията, транспорта, петрола – увеличен с близо 11 %. Очакванията  са, че това ще се отрази на хляба. Хлябът е най-бързо оборотната храна и транспортните разходи са най-големи.

„Ние сега ползваме преходните запаси от пшеница. Те са с повишена цена спрямо миналата година с 10%. С оглед на това е възможно в някои райони на страната да се пробват и да тестват пазара някои бизнес оператори. Несериозно е някои хлебопроизводители да правят това. На такъв тип покачване на цени реагират малки фирми, които нямат финансов ресурс и се опитват да изпреварят пристигащите по-късно фактури. Но не те държат пазарния дял. Конкуренцията е голяма. Има не малък процент сив сектор. И точно той не би позволи бързо и необезпокоявано да се увеличи цената на хляба.

Всеки производител си има определена себестойност и поведение. Ние нямаме картел и монополно споразумение. Няма как да коментираме определена цена появила се, в който  и да е край на България. Има различни цени в различните места у нас. Има само един начин за задържане цената на хляба и това е диференцирана ДДС ставка на хляба. С нея даже ще намалее. Това е световната практика. Формулата 1:2:4 е в действие е ще се отрази тренда на енергийните и транспортни разходи и суровината се очаква да се покачи наесен. Доставната, т.е. производствена цена на насъщния е далеч под 1 лев. Цената на хляба е натоварена от търговеца с 40% отгоре. Единствената страна в ЕС сме, в която търговецът реализира сериозна печалба от това“, заключи Кукушева.

Кремена Крумова – Попова