Спорт

ШК „Асеневци” отново домакин на две престижни състезания

И тази година великотърновският шахматен клуб „Асеневци” ще бъде домакин на две престижни състезания – Държавно индивидуално първенство за деца до 10 години и Национална индивидуална купа на България.

През март предстои провеждането на два турнира, а от 23 до 25 май в с. Арбанаси ще се състои „Търновско царство”. Наградният фонд за него е над 4000 лева. Ще вземат участие деца на 8, 10, 12 и 14 години.  Това е един от най-големите шахматни фестивали. Над 100 подрастващи участваха в него миналата година. За тазгодишния формат са се записали деца от над 20 града. Освен традиционните турнири по шах за гостите се организират интересни аниматорски прояви, информират Деян Нинов и Цвета Галунова, треньори и ръководители на ШК „Асеневци”. Те обучават вече над 250 деца от 6 общини от 7 града.

Основната им идея е популяризиране на шахмата, развиването на знания и умение за него, и подготовката на децата за състезания и първенства. Сред основните проблеми на клуба са малкото финансови средства, които получава и липсата на помещение за тренировки на подрастващите.

Кремена Крумова – Попова