Спорт

ШК „Асеневци” домакинства финала на 10-те най-добри от Световния онлайн детски отборен турнир

Отборите на Турция, Йордания, Сирия, Сърбия, Румъния и България ще вземат участие във финалния мач на победителите от световния онлайн турнир по случай деня на детето. Организатор и инициатор на целия шампионат е ШК „Асеневци”, който след поредица от 15 мач срещи с  отбори от цял свят, реши да направи празничен турнир по случай Деня на детето, в който да събере всички приятелски чуждестранни клубове и съвместно да изиграят отборна битка.

Шампионатът се проведе на 1-ви юни от 18 часа в международния сайт Lichess.org. Играха се два паралелни турнира с по 10 отбора, като децата играеха само срещу участници от други държави. Контролата за игра беше 6 минути + 6 секунди на ход, a продължителността на надпреварата бе 120 минути. 19 отбора от 14 различни страни участваха с най-добрите си деца, а общият брой участници бе 253. По време на състезанието имаше живо излъчване с коментар и анализ от международната майсторка за жени и ръководител на ШК „Асеневци” Цвета Галунова, която следеше и коментираше партиите на децата в реално време на английски и на български език.

Победител в първия турнир станаха съседите ни от “OSNOVAC” Nis (Сърбия), а във втория турнир труимфира „KARE SATRANÇ KULÜBÜ” (Турция). Отборът на ШК „Асеневци” зае 6-та позиция. Турнирът бе без такса за участие, а основната цел бе децата да се забавляват, играейки на любимата игра срещу свои връстници от далечни страни и култури.

Както повелява регламентът, първите четири отбора от всеки турнир плюс двата отбора на домакините (ШК „Асеневци” и Jordania-Sweedish Academy) ще се включат във финалния турнир от големия онлайн шампионат, който ще се проведе на 6-ти юни от 18 часа в lichess.org. В престижното състезание ще се включат деца от два български отбора, два отбора от Турция, два от Румъния, ще има представители на Сърбия, Йордания, Швеция и Сирия. ШК „Асеневци” ще излъчва анализ и коментар на живо, а всеки, който иска да следи турнира, може да го направи чрез официалните линкове, които се намират на страницата на шахматен клуб „Асеневци” във фейсбук или на www.asenevtsi.eu.