Здравеопазване

Хотнишки гъби помагат в борбата с рака

Без почивен ден работят семейство Димовски, който със собствени средства създават био-плантация в село Хотница, където култивират къбата Шийтаке, позната още като „Императорска“ или „Гъба-Жен-шен“. От две хилядолетия тя се използва за лечебни и кулинарни цели в Япония и Китай, но е култивирана едва преди шест века, разказва Тоника Димовска.

Едва 27-годишната био-фермерка е магистър по счетоводство във ВТУ, където преди това е завършила и Маркетинг. Признава, че е увлечена както по рекламата, така и по търговията, но предпочита да се занимава с нещо по-интересно от дрехи и козметика, които се предлагат масово в обектите. Това е причината да се  насочи към био-производството. Запалила се по инициативата, когато научила колко много полезни вещества съдържа гъбата Шийтаке, която често се оказва безценна за онкоболни пациенти. „Дълго време искахме да се занимаваме с нещо извън града, цялото семейство предпочитаме да живеем на село и да пътуваме до града само когато имаме нужда“, разказва Тоника. Извън хаоса на тълпата, в спокойствието на Хотница семейството се захваща с био-фермата.

Макар и осъвременена, технологията по която Димовски отглеждат Шийтаке  е доста древна. За целта се ползват дъбови метровки които се заразяват с мицел от далечния изток. Полизахаридът лентинан е едно от най-важните вещества, които екзотичната гъба съдържа. Според медици, той мощен помощник в борбата със злокачествени образувания, подкрепя производството на интерлевкин. Веществото не атакува директно раковите клетки, а помага на организма да изгради по-здрава защита и да се бори с тях по естествен начин. Удължава живота на нелечимо болните пациенти. Гъбата съдържа още мед, селен, манган, цинк, мастни и аминокиселини , богата е на витамини от групата Б.

Признават, че отглеждането не е много лесно, но не е „китайско писмо“. Самите дънери, трябва да са отсечени не повече от две седмици преди заразяването с мицели, избират се, както се избират плодове на маркета, но „на пазара се предлагат предимно дърва за огрев и не ти дават много да си избираш“, пояснява Тоника. Гъбата е уникално вкусна, разказва тя. Въпреки, че когато човек я  опитва за пръв път подхожда с леко притеснение – още след първата хапка хората я харесват и с готовност я включват в менюто си, категорична е младата био-фермерка. По нейни думи в Шийтаке са изобилни на протеини, може да бъдат заместител на месото подходящи са за вегани и вегетарианци. На този етап чудодейната гъба все още я няма в търговската мрежа,  желаещите да се снабдят с тарелка се свързват с био-семейството на тяхната страница във Фейсбук.

Ето какво сподели Тоника Димовска в ефира на Общинското радио: