Денят

Шефът на ВМА: Има реална опасност за живота на простреляната курсантка

Към момента има реална опасност за живота на курсантката от Националния военен университет „Васил Левски“ в град Велико Търново, пострадала при инцидент снощи. Това обяви по време на брифинг началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Той благодари на екипите от МОБАЛ „Стефан Черкезов” – Велико Търново за адекватната намеса снощи, както и на МВР за осигурения ексорт при транспортирането на пострадалата от самолета до ВМА.

„Пациентката постъпи в стабилно състояние, но тежко състояние. Нещата за момента са добри, но има реална опасност за живота й”, обясни професор Евелина Одисеева, ръководител на Клиника по интензивно лечение на ВМА, но допусна, че може да настъпят усложнения.

Става въпрос за изключително тежко нараняване, защото има прострелване с мощно оръжие, какъвто е автомат „Калашников”, вследствие на което в гръдния кош е попаднал не само проектилът на патрона, но взривните газове, които допълнително увреждат тъканите, поясни бригаден генерал Мутафчийски.

Направеният още при пристигането скенер е показал почти унищожен горен лоб на левия бял дроб. Долният лоб и десният бял дроб са в добро състояние.

„Огнестрелното нараняване има своя еволюция и то не приключва с момента на изстрела и с първата среща на хирурга с нараняването. Затова в близките дни може да се наложи повторна операция за отстраняване на горния лоб на левия дроб. Ако се стигне до там, няма да има съществено повлияване в живота на пациентката, защото тя е млада и има достатъчно белодробна тъкан останала, за да поеме функцията. В момента има реална опасност за живота, така че говорим в по-далечна перспектива. Лечението й ще продължи колкото трябва. Ние правим всичко възможно, за да избегнем всякакви усложнения, но неминуемо – заради естеството на огнестрелното нараняване, такива може да има – от инфекциозно естество, подчерта бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски.

Мария Христова