Община

Кметства, училища и детски градини от община Велико Търново ще получат финансиране по ПУДООС

Шест кметства от община Велико Търново ще получат финансиране в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда” и обявения от Министерство на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/конкурс  на тема „Обичам природата – и аз участвам” 2024.  Кметствата с одобрени проекти са Ветринци, Килифарево, Беляковец, Русаля, Самоводене и Малки Чифлик.

Проектите са за възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и за дейности, необходими за учебния и възпитателен процес на младите хора. Крайният срок за тяхното реализиране е декември 2024 г. За реализиране на всеки класиран проект ще бъдат предоставени средства в размер до 7 500 лева (с вкл. ДДС ).

До 15 000 лв. финансиране ще получи проектът на ОУ „П.Р. Славейков“ – село Церова кория за еко кът и забавления в двора, както и ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в старата столица за изграждането на еко студио. Сензорна градина ще създаде Центърът за социална и обществена подкрепа във Велико Търново. В Ново село, със сума до 15 000 лв., ще работят по проект „Обичам природата и аз участвам“.

„Приказното царство на природата“ е проектът, за който ще получи финансиране до 7 500 лв. ДГ „Соня“ във Велико Търново. Детската градина в село Балван ще работи по проекта „Аз съм бъдещето, ти си бъдещето, ние сме бъдещето“.

„Природата е в нас и около нас“ е одобреният проект на ДГ „Райна Княгиня“ в старата столица. Зеленчукова градина за децата ще изградят в ДГ „Слънчев дом“ в Търново, а в детската градина в Килифарево ще реализират проект „Нова надежда“.