Образование

Шести Национален ученически конкурс „Пространство и време“

Шести Национален ученически конкурс на тема „Пространство и време“ обяви Академията за лидери при Историческия факултет на Великотърновския университет. „Новото в регламента тази година е, че за участие се допускат ученици в  гимназиалната образователна степен от всички училища, които са на възраст между 14 и 19 години. Те се разделят в две групи VIII – X и  XI  -XII клас“, обясни доц. Виолета Стойчева. Тя и проф. Стела Дерменджиева са ръководители на Академията за лидери.

Учениците от втората група могат да участват само  индивидуално, а за учениците от първата група се допускат и групови разработки. Условието е да се участва с една конкурсна работа в едно от тематичните направления – История и География. Разработките са в писмена форма. Те могат да бъдат географско или историческо есе, реферат, отговор на исторически въпрос, мултимедийна презентация, блок на тема „Споделено за географията“, поясни доц. Стойчева.

Регистрацията за участие е онлайн. Срокът за предаване на творбите е 22 февруари. Резултатите от предварителната селекция се обявяват от научно жури на 25 февруари, а публичната защита се провежда на 1 март. Заради пандемичната обстановка в страната тя ще е в електронна среда.

На учениците от XII клас, получили оценка над Много добър 5,00, се предоставя възможност да се запишат за студенти в избрана от тях специалност в Историческия факултет за учебната 2022/23 година. На ученика, получил оценка по скалата Отличен 5,50 – 6,00, кандидатстудентската такса се поема от ръководството на Факултета, допълни доц. Виолета Стойчева.

Подробности може да откриете във фейсбук страницата на Историческия факултет.