Култура Любопитно

Шестгодишно момиченце бе част от поклонническия поход „Св. Иван Рилски” тази година

200 души се включиха в поклонническия поход „Св. Иван Рилски” тази година. Само трима от тях са изминали целия маршрут, обобщи един от организаторите Паскал Пиперков. През 17-те дни дъжд, слънце и многобройни емоции са съпътствали миряните, избрали да изминат пътя от Велико Търново до Никопол и Враца, за да се влеят с маршрута „Рилския чудотворец”. Крайна точка бе Рилският манастир, а вчера, на Кръстовден, те се събраха в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, за да разкажат за преживяванията си.

Един от участниците е 70-годишната Николинка Стоянова, която изминава с групата разстоянието от Велико Търново до Никопол. Точно на Успение на св. Иван Рилски, след почивка в родния град, дамата вече е в Рилския манастир. „Много силно духовно изживяване е човек да мине по пътя, по праха, по камъните, които помнят хората, които са носели мощите на св. Иван Рилски от Търново за Рилския манастир. Посетихме и старинните църкви в села, в които почти няма жители”, сподели Стоянова. Тя е пенсионер, дългогодишен преподавател по математика, икономист. За втора година взема участие в маршрута, като през миналата е един от шестимата смелчаци, изминали целия път.

Част от тазгодишния поход е и 6-годишната Мария. Момиченцето е от Габрово и в рамките на три дни преживява емоции, които ще помни цял живот. Мими е човекът, който носи светия кръст, и нито за миг не се оплаква, похвалиха я участниците.

Друг член на многобройната група е председателят на Туристическо дружество „Академик” при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Евгени Коев. Той е другият организатор на поклонническия поход, и се включва за кратко в него. „Това е път, който ние вървим от години. Тази година за първи път изминахме пътя от Велико Търново до Никопол. Ние възстановяваме нещо, което се е случило преди няколкостотин години. Искаме този път да бъде максимално близък до мястото, по което са минали монасите с мощите на рилския светец – покровител на българския народ. Но това е дълга изследователска работа, чийто венец е поклонническото пътуване, което може да се сравни с подвиг за всеки от участниците”, обобщи Коев.

Да се изгради пътят на мощите на св. Иван Рилски като поклоннически маршрут, бе предложение на великотърновския кмет Даниел Панов през 2012 г., когато той проведе работна среща по темата, припомни Паскал Пиперков. За първи път  Пиперков приема предизвикателството през 2014 година, когато участва в похода „Рилския чудотворец”. Тогава се амбицира да организира и от Велико Търново шествие с крайна цел – Рилския манастир. През 2015 година 45 души тръгват от Търново, а само 4 от тях изминават целия маршрут. През следващата година ентусиастите нарастват до 105, но шестима са преминали всички точки от графика. През тази година пътят се оказва по-труден, с повече ходене пеша.