Любопитно Образование

Шестгодишният Самуил спечели сребърен медал от международна олимпиада по ментална аритметика в Тайланд

Шестгодишният възпитаник на Частната детска градина „Малки стъпчици“ Самуил Димитров спечели сребърен медал от международна олимпиада по ментална аритметика. Световното състезание се проведе в Тайланд, като голяма част от децата са решавали задачите онлайн. Така в надпреварата се е включил и малкият Самуил, който получи официално медала и сертификата си на специално тържество в детската градина.

„В тези състезания, децата имат на разположение три минути и за това време трябва да решат 50 задачи. Сами успя да даде 42 верни отговора и този резултат му донесе сребърен медал в неговата категория С“, обяснява Василка Йорданова, която работи със Сами и го тренира за олимпиадите.

Самуил се занимава с ментална аритметика и смята наум големи числа с помощта на специалното сметало абакус от април тази година. За тези месеци той вече е участвал в две олимпиади – тази в Тайлант, преди това и в Русия, и от двете състезания има сребърни медали. В момента Сами се състезава в категория С, която е първото стъпало. „Всъщност той вече покри първо ниво и сега е в средата на второ ниво, където изучаваме формули и състав на числото 5“, уточнява г-жа Йорданова, която е управител на школата по ментална аритметика SmartyKids във Велико Търново.

Всяка седмица Василка Йорданова ходи и в първата за областта ни частна детска градина „Малки стъпчици“, за да работи с децата там. Благодарение на това, малчуганите смятат наум с големи числа, при това за време. В момента тя е започнала да подготвя цял отбор хлапета от детската градина за следващата олимпиада, която отново ще бъде в Русия. Освен Самуил, в нея ще участват Рая Арабаджиева и Виктор Борисов, и двамата на 6 години, както и четиригодишният Ивайло Куцаров.

„Въпреки че говорим за математика и децата решават задачи, заниманията по ментална аритметика влияят върху цялостното развитие на детето. Виждам как, след всеки следващ час, се подобряват к концентрацията и паметта им, развива се аналитичното им мислене, увеличава се скоростта на възприемане на информация. Децата стават още по-творчески настроени, самостоятелни и самоуверени“, казва директорът на детската градина Пролет Петрова и така отговаря на въпроса защо е избрала малчуганите да се занимават с ментална аритметика.

Програмата е разработена през 1984 г. от Дейвид Ляо. Основава се на системата „две ръце – четири пръста“ при работа със сметало. А самото сметало – абакус, според легендите, се появява първо във Вавилон 3000 години преди новата ера. По-късно – през V век преди новата ера, се използва в Египет, като вместо линии и канали, се работи с пръчки и конци, на които са нанизани камъчета.