Денят Община

С шествие, тържество и детски празник Велико Търново чества Деня на Европа – 9 май

Преди 21 години, когато все още не бяхме членове на Европейския съюз, великотърновци първи в страната започнахме да празнуваме Деня на Европа – 9 май. И оттогава тържествата са насочени към децата и младите хора. Днес те имат възможност да пътуват и да опознаят различни култури. Така на практика се убеждават, че България е люлка на европейската цивилизация”, каза в празничното си слово заместник-кметът проф. Георги Камарашев. В тържеството пред Община Велико Търново се включиха ученици и малчугани от детските градини в старата столица, представители на институции и граждани.

Сред гостите бяха областният управител проф. д-р Любомира Попова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, ръководителят на Европейския информационен център доц.д-р Теодора Калейнска. Знаменна група от ПГТ „Д-р Васил Берон”, мажоретки от ДГ „Ален мак“, деца от детските градини на Велико Търново участваха в празничното шествие, начело с духовия оркестър на СУ „Емилиян Станев”. Пред Общината тържествено бяха издигнати националния флаг и знамената на  Европейския съюз и Велико Търново, а химните изпълни Общинският духов оркестър. „Няма друг избор пред България освен да е част от обединена Европа и да помага за интегрирането на Западните Балкани”, каза още проф. Камарашев.  Участниците в празника приветства и най-младият преводач от немски език на Европейския съюз – Яница Стойкова от ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”: „Глобализацията е процес на премахване на различията. Но аз мисля, че трябва да ги помним и пазим. Нека учим историята си, танцуваме хора, пеем писни… И нека се срещаме с различни от нас хора, които говорят различни езици, за да се учим взаимно. Тези срещи са гаранцията ни за бъдещето, а ще направят много по-цветно и настоящето ни”.

Стихотворението „Денят на Европа” изпълни Николая Йорданова от ДГ „Ален мак”. В програмата се включи и нейният мажоретен състав.     Аудио-визуален спектакъл „Звук и светлина” ще започне по повод Деня на Европа тази вечер от 21 часа. Организатори на празника са Община Велико Търново и Европейският информационен център.