Култура

Шедьоври от Казанлъшката галерия гостуват във Велико Търново

„Багри от долината“. Така е нарекъл своята представителна изложба екипът на Казанлъшката художествена галерия.  С нея той ще гостува в Изложбени зали „Р. Михайлов“ във Велико Търново за първи път. Ще се представи  с около 50 творби – предимно живопис. В хронологичен порядък това са произведения на Иван Енчев, основател на галерията, проф. Петко Клисуров, Станьо Стаматов, Димитър Христов Чорбаджийски – Чудомир, съпругата  му Мара Чорбаджийска, Васил Бараков, Иван Милен, Ненко Балкански, Дечко Узунов.

Постарали сме се да покажем част от най-доброто от галерията. Това е първата художествена сбирка в страната,  създадена две десетилетия след Освобождението на България, в един малък подбалкански градец от двама ентусиасти, които създават музей за старини и изкуства с два отдела. Това е първообразът на съвременната галерия. Фондовете ни съхраняват над 5000 произведения на живописта, скулптурата, имаме иконна сбирка. Тя е един зрим разказ за най-важните процесите в изкуството ни през последните столетия. Стотици художници са се родили в Казанлък. Има нещо в този край, не са само омайни жени и красива природата. Има нещо, което се носи във въздуха, нещо, което тече във вените и е пропито в земята. Предава се от поколения на поколения. Трудно е да бъде дефинирано и обяснено. Но е устояло на промените на времето и създава здрава и читава традиция„, посочи за Общинското радио Христо Генев, директор на Художествената галерия в Казанлък.

Изложбата „Багри от долината“ ще бъде открита на 11 декември, сряда от 17.30 часа в Изложбени зали и ще остане отворена за посещения до 30 януари 2020 година.

Кремена Крумова – Попова