Спорт

Шах може да се играе и онлайн

Четвърта седмица Шахматен клуб „Асеневци” – Велико Търново провежда онлайн уроци за своите възпитаници във връзка с извънредното положение у нас. Как се чувстват учители и ученици и как се преподава дистанционно една от най-интелигентните игри по света, пояснява Цвета Галунова, международен майстор, обучител и председател на клуба:

Цялата тази обстановка много ни изненада, както и всички спортни клубове. Но ние бързо съумяхме да се организираме. Онлайн платформа си създадохме. На едно добро ниво, професионално преподаваме. Играта е извън тренировките, в нашите шахматни турнири, които правим. Така 45 минути е само учене и урок. Ползотворна е работата ни. Но както и другите клубове претърпяхме и доста загуби – бяхме планирали доста събития, които отпаднаха – в края на март, сега, април. Но ние вярваме, че ще можем да продължим. Ние открихме и друг начин за контакт с деца, които не са от Велико Търново. Онлайн занятията с тях също са нещо ползотворно. Имаме групи за начинаещи, напреднали, затворена група за наши деца, за възрастни, индивидуални тренировки. Много ми липсва контакта с децата, да ги виждаме на живо, да се шегуваме, да ходим по разходки сред природата. С нетърпения очакваме нещата да се нормализират”, пояснява Цвета Галунова.

Предимството на уеб платформа е, че учител-ученик получава аудио-видео връзка и споделя екрана. Чрез нея се редят нагледно позиции, със стрелки се посочват нужните места, оцветяват се определени полета. Така децата хем виждат и задават въпроси, хем успяват да пишат в чата и да посочват правилните отговори. На всички им се дават и домашни занимания.

снимка – фейсбук – Шахматен клуб „Асеневци“

Кремена Крумова – Попова