Денят

Чудотворната икона и мощи на Св. Ефрем Нови пристигнаха в Павликени

Иконата на Св. Ефрем Нови, която само преди дни извърши четири чудеса в Севлиево вече е във Великотърновска област, с благословението на Великотърновския митрополит Григорий. За свети Ефрем се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни болести. Като съпътстващо събитие ще бъдат представени книгите за неговия живот и чудеса „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ и детската „Светецът светкавица“, дело на телевизионният журналист Ангел Бончев.

Самият той научил за светеца през 2013 г. „Още в момента, в който се запознах с житието му, с чудесата му, някои от които се случват светкавично бързо и заради които е наречен светецът-светкавица, още от тогава аз пожелах да направя така, че да го популяризирам в България и да създам двете книги, които тази вечер представяме в Павликени”, разказа Бончев.

Едната от тях е предназначена специално за деца, а илюстрациите в нея нямат аналог у нас. Четивото третира темите за връзката между децата и родителите, училището, близките и Бога. В разказ от първо лице Свети Ефрем Нови ги запознава по любопитен и поучителен начин със своето житие. Книгата за възрастни също е с богат снимков материал, тя включва житието и различни истории, свързани с намирането на мощите на мъченика, манастира в който е живял и многобройните засвидетелствани чудеса. Включени са молебни канони, акатист и молитви за вярващите.

Днес, още от 09:00 ч. чудотворната икона на мъченика е изложена за поклонение в храма „Рождество на Пресвета Богородица”, заедно с частица от мощите на светеца. Чудесата му не познават граници, категоричен е Ангел Бончев.

Свети Ефрем Нови е живял през 14 в., но мощите му са открити по чудодеен начин преди 70 години. Това е една от причините да гледаме на него като на съвременен светец, а другата – че много бързо отговаря на молитвите на вярващите. „И това кореспондира с времето в което живеем – изключително забързано. Чудесата му отговарят на нашия темп на живот”, допълва Бончев.