Култура Любопитно

ЧРД на артгрупа „Дупини“

Тази година артгрупа „Дупини“ празнува 20-годишнина от официалното си регистриране като сдружение с нестопанска цел, базирано във Велико Търново.

Всъщност ядрото на бъдещата група „Дупини“ се заформя доста преди това – това е приятелски кръг от живописци, графици и скулптори още от университетските им години. Всеки от авторите се развива в свои творчески посоки, а дейността около някогашното Дружество на Великотърновските Художници ги обединяват в множество общи изложби в града и извън него. 1999 е годината, когато една част от тези артисти решават да организират нещо свое, нещо общо – далеч от градската рутина. Така започва историята – като търсене на алтернатива, една творческа свобода и независимост, която маркира първите организирани малки пленери вече високо в планината. Мястото е махала Дупини – дълбоко в Тревненския балкан, скрито в природата селце. От тук всъщност идва и името, и посоката на развитие на едноименната групата – осъзнато и целенасочено като артистичен колектив от 2000 година насам„, връщат лентата назад творците.

За това време те могат да се похвалят с редица реализирани изложби, проекти, симпозиуми и творчески работилници за изкуство в природата – художествени събития с изявени български и световни артисти. А в последните години групата работи усилено за да развие запустелите пространства на старото Трудово-възпитателно училище в с. Габровци – откровено нелека задача, за която групата открито търси подкрепа, колаборации и спонсорства.

Във всеки случай постигнатото до момента се дължи на силата и духа, ентусиазма, на ината и упоритостта, на любовта, и таланта и на много, много труд и отдаденост на не малко хора. Част от тях са били членове на Дупини, друга част са хора неизменно свързани с ядрото на групата, огромна част са верни Дупински приятели, без чиято подкрепа нищо не би било същото„, споделят от сдружението.

През годините членове на артгрупата са били: Красимир Русев, Георги Минчев, Кристиян Лапчев, Валентина Лапчева, Борислав Петров, Милен Джановски, Николина Джановска, Стефан Петков, Диян Иванов, Марина Чамуркова, Гергана Пенова, Мария Попова, Владислава Андреева, Деница Милушева и Деян Боев. Почетни членове през годините са били: Ирен и Симо Алексиеви – Театрално сдружение Адапатация.

Артгрупа „Дупини“ благодари на всички приятели, симпатизанти и съпричастни от цял свят, участвали в Мистерията Дупини, допринесли за случването на ежегодните издания на Симпозиум „Изкуство-природа“ Габровци и развитието на Дупини Артцентър.

Настоящи членове на Артгрупа Дупини са Румен Димитров – ПОПА, Цветелина Максимова, Румен Рачков – Дървесния, Орфей Миндов, Маргарита Рачкова, Елена Димитрова, Катерина Милушева, Кирил Георгиев, Яница Фендулова, Лидия Къркеланова, Александра Ангелова, Слави Славов, Кристиан Сеушан и Марина Ангелова-Гонзалез.