Икономика Поминък

Членове на НОКА се срещнаха с колеги от Румъния и Испания

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ организира преди дни за своите членове посещения в Румъния и Испания. В северната ни съседка те посетиха най-голямото селскостопанско изложение – Индагра. Срещнаха се и с колегите от няколко румънски асоциации. В Испания пък установиха, че автоматизирането в овцевъдството е на много високо ниво, а това е причината фермерите да работят толкова усилено върху внедряването на високите технологии в бранша.

„Направихме малка дискусия и установихме, че интересното в Румъния е темата за пасищата. Те са основно държавни. Отдават се на местни сдружения на животновъди за до 25 г, с наем от 1.5€/дка на година. Субсидията, която получават за пасищата е около 20€/дка, като тя е комплексна от няколко мерки. Тази година националното им доплащане ще е около 2€ за овца и коза и 17-18€ за ДПЖ под селекционен контрол. Няма субсидия за продадено агне, няма и за мляко. Вълната основно я горят, защото наказанията за изхвърляне и заравяне са много тежки. Почти всички румънски овцевъди агнят 3 пъти за 2 години. В Румъния има малко над 12 млн овце. Почти 90 % от поголовието са автохтонни, месодайни и тънкорунни породи”, поясни великотърновецът Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

В Испания той посети OVINNOVA 2022 – технологично изложение, на което се представя технологичния напредък в сектора.

„Две любопитни изобретения – уред, наподобяващ очила за нощно виждане, с който може да се установи бременност при животни от разстояние. Сигурен съм, че един ден ще доведем и овцевъдството в България до такива нива, че той да присъства във всяка една ферма. А гвоздеят на изложението бе овчарско куче – робот. За овцевъдството в Испания, на този етап, то е само прототип, но не и за военните. Испанската армия отдавна тества и използва въоръжени кучета-роботи в работата си. С нетърпение ще следя дали няма да покажат и прототип на робот-овчар или робот-пастир”, разказа Караколев.

Преди дни съпредседателят на НОКА участва и в среща с представители на Българска банка за развитие. На нея стана ясно, че у нас за първи път ще се създаде продукт за кредитиране на браншови организации и развъдни асоциации, при изпълнение на различни проекти. Една от насоките е именно подкрепата за кооперирането.

„До момента то не се подкрепяше от нито една от търговските банки у нас или поне в частност от много малка част от тях. В лицето на Изпълнителния директор на Българската банка за развитие Мариана Петкова, се надявам, че намерихме своя дългоочакван партньор. Благодаря за бързата и адекватна реакция на министър Пулев и екипа му в Министерството на иновациите и растежа и вярвам , че Българската банка за развитие ще приеме сърдечно това, което поставихме като нужди при срещата ни днес. Животновъдите винаги са били едни от най-потърпевшите от субективизма в кредитирането, в сравнение с всички останали структури в Селското ни стопанство. Силно се надявам, че тази несправедливост ще остане в миналото”, посочи още Симеон Караколев.

снимка – Фейсбук – Членове на НОКА в Румъния