Образование

Членове на Академичния съвет предложиха проф. Венка Кутева за ректор на Великотърновския университет

Деканът на Педагогическия факултет проф. Венка Кутева да участва в изборната кампания за ректор на Великотърновския университет. Това предложиха членове на Академичния състав на висшето училище. Кандидатурата й е издигната от екип в състав народният представител и пом.-ректор доц. Милен Михов, деканите на Факултета по математика и информатика проф. Мирослав Гълъбов и на Факултета по изобразителни изкуства доц. Борис Желев и историка, два мандата зам.-ректор проф. Петко Петков.

Според доц. Михов необходима е промяна, а проф. Кутева може да обедини академичната общност и да върне Университета на полагащото му се място в системата на висшето образование.

„Искаме да вдъхнем кураж и надежда на преподавателите, служителите, студентите, които са стъписани от необикновения начин на управление на Великотърновския университет. Ще работим за диалог между ръководството на университета и отделните факултети и деканските ръководства. Диалог, който липсва през последните няколко години. Ще работим за равнопоставеност на отделните факултети, против нулевото финансиране на ВТУ, за формулиране на ясни стратегически цели както в дълготраен план, така и в краткосрочен план за развитието на ВТУ, защото нашият университет няма мандатна програма за развитието си”, заяви проф. Кутева.

„В момента в Университета царят страх и безпаричие. Не знаем дали утре ще бъдем на работа”, каза проф. Мирослав Гълъбов. По негови думи безпаричието се дължи на ниския административен капацитет на настоящото ръководство, „което не съумява, въпреки  инвестициите от държавата, да ги управлява добре, така че преподавателите да не са застрашени от това в края на всеки месец да се чудят дали ще получат заплати”.  „По отношение на страха – доста преподаватели и служители бяха уволнени. Има отстранени докторанти, студенти по една-единствена причина, че не изразяват съгласие в начина на водене на университета”, допълни проф. Гълъбов.

„Ще работим за възстановяване на академичния дух във всички изборни ръководни органи, за възстановяване на диалога между ректорското ръководство и деканския съвет, диалога със студентите”, отбеляза проф. Борис Желев.

Проф. Петко Петков припомни, че е участвал в изборите за мандат 2015-2019. „Настоящият ръководство и конкретно ректорът  беше избран много организирано, фокусирано и с помощта на предишния ректор. Зад него застанаха много хора, включително и Студентският съвет”. Проф. Петков също изрази безпокойство, че утре може да не са на работа, като обясни „гледани сме по-строго от останалите”.

Доц. Милен Михов каза, че обявените през последните четири години проекти не са реализирани. Сред тях са изграждането на паркинг зад Факултета по изобразително изкуство и проекта за видеонаблюдение  в университетските сгради на стойност 3,8 млн. лв. от частен инвеститор и собствени близо 600 хил. лв. средства.

В качеството си на  депутат Михов е изискал от МОН информация за направените одити във ВТУ за периода 2016/18 г. Пред журналисти той цитира констатациите, в които се посочва, че са налице нарушения на Закона за обществените поръчки по проекта за видеонаблюдение и за необосновано изразходени 319 хил. лв, както и 125 хил. за юридически консултации.

Преподавателите твърдят, че резултатите от проверките не са представени пред Академичния съвет, но на вчерашното заседание е внесено предложение университетът да изтегли банков заем за покриване на финансови нужди, без те да са обосновани и без да се съобщава размерът на кредита.

„Не съм чул какво са говорили на пресконференцията. Това е резултат на гузни хора, които са подплашени от нещо. Аз мисля, че има защо. Очаквам да излезе прокуратурата, да обясни нещата, а и аз като ректор ще внеса сигнал до прокуратурата за други неща. Ще се наложат административни наказания. Най-вероятни дисциплинарни уволнения на някои хора за действията им преди четири години”, каза пред Общинското радио ректорът проф. Христо Бонджолов. Той уточни, че изборите са на 20 май, а номинациите на кандидатите се издигат от 19 април.

Целия коментар – чуйте в прикачения звуков файл.