Култура Любопитно

Читалище „Надежда“ награди деца, творили уникални облекла на книги в областен конкурс

Награждаване на победителите от областния конкурс за уникално облекло на книга, посветен на международния ден на детската книга – 2 април се състоя в търновското читалище „Надежда-1869“. 59 деца, на възраст между 7 и 12 години, от 8 образователни и културни институции се включиха в конкурса, а идеята за него бе на Бисера Дживодерова, ръководител на клуб „Приятели на книгата” при читалището.

Областният конкурсът бе в две категории – „Колективно“ и „Индивидуално“ творчество. Деца, от клуб „Краезнание“ при читалището в гр. Дебелец, получиха първа награда в разделите „Хартия“ и „Плат и други материали“ на категория „Колективно“ творчество. В категория „Индивидуално“ творчество първа награда грабна Преслав Младенов от ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново. Втора и трета награда отидоха съответно при Никола Мянов от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Златарица и Рая Димитрова от СУ „Максим Райкович“ в гр. Лясковец.

В раздел „Плат и други материали“ имаше две първи награди, които зарадваха Доника Маринова и Десислава Димитрова от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Златарица. Две втори награди грабнаха Мина Папазова и Ирен Токмакчиева от ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново. В раздел „Плат и други материали“ имаше и две трети награди, които отидоха при Дора Анева от СУ „Вичо Грънчаров“ в гр. Горна Оряховица и Николета Николова от ОУ „П. Р. Славейков“ в с. Джулюница. Предвидени бяха общо 22 награди – книги и грамоти. Организаторите от читалище „Надежда-1869“ раздадоха и поощрителни награди, имаше и лакомства за почерпка. Председателят на културната институция, арх. Донка Колева, също присъства на награждаването и поздрави децата за усърдието. Председател на журито, което оценяваше творбите бе Бисер Евлогиев, главен уредник на ХГ „Борис Денев“ в старата столица, а членове бяха Ивелина Митева и Тотка Пенчева, майсторки съответно по „Везбарство“ и „Художествено плетиво“ към Регионална занаятчийска камара – В. Търново.

Гергана Нинова