Култура

„Читалище в беседка” създадоха по проект в Дебелец

„Читалище в беседка” създаде Народно читалище „Съгласие – Дебелец”. То се  реализира с финансиране от 4772 лева от VIVACOM Регионален Грант. Разположено е в парка на града и от обособяването му днес са организирани десетки събития. „Проявите  започнаха  с библиотечна дейност, която е най-старата за местното читалище. Четохме художествена литература, учениците пък заглавия от списъка на задължителните книги за предстояшата учебна година, а за най-малките на възраст от 0 до 3 години закупихме десет книжки”, разказа пред Общинското радио секретарят на НЧ „Съгласие” Юлияна Стефанова.

„Читалище в беседка” вече е постоянно пространство за настолни игри – шах, домино „Не се сърди, човече”. Артработилниците на жените от клуб „Дебелчанка” Стефанова открои като едни от най- успешните и атрактивните. Децата са изработвали бижута с българска бродерия, запалили се по шиенето и на гоблени. Заедно с участниците от фолклорна група „Росен здравец”  малчуганите от детска градина „Пламъче” са засадили цветя и билки в ръчно изработени саксии. Присъствали са на демонстрация за приготвяне на традиционни дебелски туршии.  Местните танцови групи са се изявили с открити уроци по класически балет и модерни танци. Сред интересните събития секретарят на читалището открои още рисунката на асфалт „Моята ваканция мечта”. Улица край парка е била превърната в крайбрежна улица с плаж, слънце, водни пързалки и море.

В момента под покрива на „Читалище в беседка” се изработват поздравителни картички за Деня на възрастните хора. До края на месец октомври, когато приключва проектът, предстоят срещи с фолклорни групи от Габрово, представяне на новата стихосбирка на поета Янислав Янков, шах турнир, а за най-малките – спортно състезание за най-бързо пълзящо бебе  „Бебе шампион”.

Намеренията на изпълнителите на проекта е „Читалище в беседка” да се утвърди като устойчиво пространство за срещи и творчески занимания. „Искаме вечно лято, за да осмисляме свободното време  на жителите на Дебелец“, каза Юлияна Стефанова.