Култура

Читалището в с. Къпиново става на 95 години, ще отбележат празника с концерт

С празнична програма екипът на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1928” във великотърновското село Къпиново ще отбележи 95-годишнина от основаването на културната институция. Събитието ще се проведе на 14 октомври, събота от 18.00 часа в салона й. В концерта ще участват Фолклорен ансамбъл „Сидер Войвода” – Горна Оряховица, местния танцов състав „Веселина”, а деца от село Къпиново ще рецитират стихове.

Учител от Долна Оряховица доставя първите книги и пиеса в с. Къпиново след Освобождението от 1878 година. Тогава т.нар. читалище се помещава в голяма стая в местното училище. Постепенно жители попълват състава на библиотеката. Официалната читалищна дейност започва през 1928 година, когато със Заповед се утвърждава Устава. Сградата на настоящото читалище се построява с доброволен труд. Първият председател е Йордан Паунов. Създават се и първите самодейни състави.

Със средства от годишната субсидията към днешна дата са ремонтирани фасадата и стъпалата към читалището. Предстои реновиране и на салона му.

На 14 октомври ще се отбележи и празникът на с. Къпиново.