Култура

„Чешити“ излизат на търновска сцена

На 22 октомври в читалище „Надежда” образите на чудомировите „Чешити” ще представи екипът на Драматичен театър – Габрово. Драматургията е дело на бившия директор на театъра Невена Митева, сподели за Общинското радио настоящият му – Петко Койчев. Кака Сийка, Сирак Павли, Кака Тотка и други колоритни персонажи ще представи трупа от дузина актьори, под режисурата на Невена Митева, а хореограф е Лъчезар Захариев – тандемът който създаде касовия за габровския театър спектакъл „Село, село, пусто село.

Битовият спектакъл (в най-хубавия смисъл на думата), изпълнен с много смях и позитивни емоции, ще бъде представен от 18:30 в салона на емблематичното читалище.

Габровският театър кани цялата търновска общественост на колоритния спектакъл. Белязан с носталгията на чудомировия изказ, той представя живота в едно село, където битуват кой от кой по-изобретателни хора, способни да сътворят най-смешните и неповторими кукузлуци (майтапи). Кой ще се окаже най-големият мюзевирин (майтапчия) – Лъжлив Съби, Ламбо Кръчмата, Нено Сенегалеца, Баба Ната или Черна Гана? И какво може да се случи в един, единствен ден в кръчмата – ден като един човешки живот, гарниран с танци, пластични етюди и много смях? Например за да се продаде на градския тарикат едно дръгливо псе, да се установят няколко изневери, да се ожени заклетият ерген Павли и да се вземе страха на проклетата Стана.
„Казват, че народите са като децата – не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се. Казват още, че ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е „сладкият мехлем” за раната. Щом е така, не остава друго освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване” (Чудомир)