Образование

Четири направления на ВТУ заеха второ място в рейтинга на висшите училища

Четири професионални направления на Великотърновския университет заеха второ място в рейтинговата система на висшите училища. Това са Педагогика на обучението по…,  Теория и управление на образованието, Философия и Религия и теология, съобщи ректорът на учебното заведение проф. Христо Бонджолов. На трето и четвърто място също са класирани по 4 професионални направления, на пето място са 3, на шесто – 2, на девето и десето място – по 1 професионално направление.

Четири от направленията – Теория и управление на образованието, Философия, Религия и теология и Педагогика  запазват позициите си от предходната година. Шест отстъпват с по едно място назад. Сред тях са Филология, История и археология, Изобразително изкуство, Социология и антропология на науките и културата и Икономика, уточни проф. Бонджолов.

21 професионални направления има в Университета. В рейтинга са включени 19. Поради недостатъчния брой на завършилите студенти – извън стандартизацията са Математика и Национална сигурност .

„Критериите са такива, че няма как да изпреварим, примерно, софийските вузове. Едно е да се реализираш  в столицата, друго – в район като нашия, където заплатите са в пъти по-ниски, а възнаграждението, което студентът получава след завършването на висшето училище, е основен показател в стълбицата на рейтинга. Но не мисля, че Великотърновският университет е по-слаб от Нов български университет по филология и  история, които са най-старите ни факултети“, коментира ректорът.