Култура

Четири дами с една изложба „От цялото сърце“

Изложба „От цялото сърце” с живопис и керамика ще представят  четири дами от  Сдружението на руските художници в България. Посетилите могат да се насладят на натюрморти от Олга Рибакова. Картини вдъхновени от българската история ще изложи Татяна О` Махони. Татяна Пачгина се включва с пейзажи, а Ирина Пожарицкая с керамични картини и скулптори.

Сдружението на руските художници в България е създадено от Татяна Пачгина и Олга Рибакова. През изминалата година то е представило изложби в Велико Търново, Русе и Бургас.

„В сдружението има художници, които сега започват да се  учат и такива, които са се развили. Възрастовият диапазон също е широк- от младежи под 18-годишна възраст до 70-годишни. Ние творим и в различни стилове, но намираме едно общо вдъхновение- България.”, сподели Татяна Пачгина.

 

Олга Рибакова от село Мусина работи с техниката на старите холандски майстори, която изисква прецизност и търпение.

Татяна О`Махони живее в Англия в продължение на 17 години и съчетава в своето творчество познания от руската и английската школа при рисуването на живопис. Често се повлиява от социални и исторически теми. За предстоящата изложба тя черпи вдъхновение от историята на България.

Ирина Пожарицкая от град Елена се занимава с керамика и скулптура.

„Живея в кв. „Варуша“ във  Велико Търново, но обичам да прекарвам времето си в село Полски Синовец  и да

рисувам пейзажи. Мога да кажа, че станах професионалист именно сред красивата българска природа.”,  разказа още Пачгина.

В изложбата посетителите могат  да се разгледат и пейзажите ѝ  от Русия, както и триптих „Проходът на републиката е отворен” от Олга Рибакова, изобразяващ Стара Планина.

„Изключително благодарни сме за гостоприемството, както и за съдействието на Община Велико Търново и на Генералното консулство на Русия в Русе.”, добави Татяна.

Експозицията се открива на 10 април от 17:30 в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” и ще остане отворена за посещение до 30 април.

Диана Колева