Община

Четирима ще са новите почетни граждани на Велико Търново, двама ще са удостоени посмъртно

Комисия, избрана с решение на Великотърновския общински съвет, предлага със званието„Почетен гражданин на град Велико Търново” тази година да бъдат удостоени проф. д-р Христо Бонджолов, Любомир Бъчваров, посмъртно д-р Иван Толеков и посмъртно Марин Бодаков.

Номинацията на проф. д-р Христо Бонджолов е от Инициативен комитет. Проф. д-р Бонджолов е допринесъл за утвърждаването на ВТУ „ Св. св Кирил и Методий“ като авторитетен, престижен и модерен университет,
със съществена роля за развитието и съвременния облик на Велико Търново, като културно и просветно средище. Номинацията е и за цялостната му научноизследователска, преподавателска, административна и обществена дейност.

Номинацията на Любомир Бъчваров е от Инициативен комитет, представляван от дейци на изкуството и културата, преподаватели от Великотърновски университет, от Зонта, Ротари и Лайънс клубове,
културни формации, артисти, музиканти и общественици. Любомир Бъчваров е творец с изключителен и дългогодишен принос към развитието на театралното и кино изкуство, знаково име сред артистичната общност в България, спечелил високи национални отличия и раздаващ себе си в творческата си дейност, творец, носещ в сърцето си своя град. Носител на множество награди, грамоти, плакети, медали, сред които
са наградата „ Икар“ на Съюза на Артистите в България за „Чест и достойнство“ през 2021 г. и ордена „ Кирил и Методий“ I степен.
Любомир Бъчваров е директор на Великотърновския музикално – драматичен театър „ Константин Кисимов“ от 2006 – 2009 г., като с цел повдигането на художественото ниво на продукцията кани да работят в театъра изтъкнати творци. Възстановява съществуването на детска театрална студия към театъра. От 2016 г. Любомир Бъчваров е част от клуба на „Актьори със сребро в косите“ и участва в спектаклите „ Пролетна измама“ и „ Женитба“ заедно с изтъкнати български актьори.

Номинацията за посмъртно удостояване със звание ,Дочетен гражданин на град Велико Търново” на д-р Иван Толеков е от Районна колегия на Български лекарски съюз – Велико Търново, подкрепена с подписите на 2508 граждани.
Д-р Толеков е второ поколение медик. След като се дипломира с отличие във Висшия медицински институт в Плевен, специализира обща хирургия. Д-р Толеков развива широк кръг от компетентности в сферата на
коремната хирургия, оперативните намеси след усложнения от диабет, трудно зарастващи рани, спешни хирургични операции след травми и катастрофи, както и други страдания на пациенти, за чийто изход е нужно
хирургично решение. В хирургичното отделение той отдава своите знания, опит и внимание към пациентите в продължение на 30 години.
След смъртта на д-р Толеков семейството и приятелите му учредиха стипендия „ Д-р Иван Толеков“, която покрива пълните годишни такси за целия период на обучение в специалност „ Медицина“ – държавна поръчка
на ученика с най-висок общ успех в дипломата за средно образование от ПМГ „ Васил Друмев“ – Велико Търново.

Номинацията за посмъртно удостояване със звание ,Дочетен гражданин на град Велико Търново” на Марин Бодаков е от Сдружение „Дупини“, подкрепена от ЦМДТ „ Амалипе“, ПХГ „ Св. св Кирил и Методий“, РНБ „ П.Р Славейков“, Сдружение „ ВТ Ивентс“, Фондация „ Артлято“, Сдружение „ Търново RUNs“ и подписка в подкрепа на предложението от 157 граждани.
Марин Бодаков е поет, литературовед, доцент по журналистика, редактор, общественик. Автор на девет книги със стихове, на литературно – исторически изследвания, свързани със стари търновски автори, на оперативна критика и есеистика в най-четените периодични издания за литература и култура.
Марин Бодаков завършва българска филология в Софийски университет „ Св. Климент Охридски“. Работи в списание „ Български месечник“, в редакцията на вестник „ Култура“. В онлайн медията „ Тоест“ до последния си ден сътрудничи с рубриката „ По буквите“. Съветник по въпросите на културата в кабинета на председателя на Народното събрание Георги Пирински от 2006 до 2009 г.

Великотърновският общински съвет ще гласува номинациите на свое заседание във вторник, 21 март, а званията ще бъдат връчени на тържествена сесия на празничния 22 март.