Култура Община

Четвъртокласничката Виктория Обрешкова е големият победител в кампанията „Ела в библиотеката”

Виктория Обрешкова от СУ „Вела Благоева” е големият победител от лятната кампания „Ела в библиотеката“. Тя се проведе под патронажа на председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов това лято, а целта й бе да излъчи победител на основание най-голям брой заети и прочетени книги от всички клонове на библиотеката във Велико Търново. Две трети, едно първо, едно второ място, както и четири специални награди бяха раздадени на официална церемония днес, провела се в централната сграда на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков”. Първенецът Виктория Обрешкова е от четвърти клас, и това лято е прочела 65 книги. „Любимата ми е „Матилда” на Роалд Дал. Прочетох десетте задължителни книги още юни месец. Обичам да чета забавни книги и дневници”, сподели минути след награждаването момичето. Тя е от IV „в” клас, а по български език и литература й преподава Ренета Филипова.

На второ място с прочетени 39 книги се класира Стилян Атанасов, третокласник в ОУ „Бачо Киро”. Третото място си поделиха Петя Копаранова и Ерина Мустафова, съответно от ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” и СУ „Емилиян Станев”. Сред наградените бе и Елена Желязкова, удостоена с приза „Най-четящ родител”. Това лято е заела 30 книги – фентъзи, исторически и любовни романи.

Кампанията ще се превърне в традиционна, и за нея е намерен спонсор, информира Венцислав Спирдонов.

Хиляда нови читатели са регистрирани през летните месеци в двата филиала на РНБ „П. Р. Славейков”, общо 5 хиляди са посетителите им между 1 юни и 15 септември, съобщиха от културната институция. Двойно повече нови потребители за летен сезон 2017, в сравнение с минали години – това е равносметката от кампанията, която напълни с детски смях библиотеката в старата столица.

Репортаж от събитието чуйте в прикачения звуков файл.