Образование

Четвъртокласниците от областта на 15-о място по успех в националното външно оценяване

Среден бал 13,01 точки постигнаха четвъртокласниците от област Велико Търново на националното външно оценяване. Това ги нарежда на 15-о място в националната класация, съобщи ст. експерт Захаринка Чакалова от Регионалното управление на образованието. С резултатите от диктовката обаче учениците заемат 4-а позиция в класирането. Миналата година момичетата и момчетата са имали среден успех 14,18 точки и са били  16-и  по успех в страната.

„За нас това е златната среда и ни радва, а четвъртото място означава, че децата са усвоили основните граматически знания по български език”, коментира Чакалова.

В 63 образователни институции в региона се проведе национално външно оценяване. От тях 4 са начални училища, 39 – основни, 2 –обединени и 16 – средни, уточни експертът.

От 1810 четвъртокласници в изпитванията по предмета Български език и литература са участвали 1763 ученици, по Математика – 1760, Човекът и обществото – 1773 и по Човекът и природата – 1769.

Средният бал по Български език и литература е 12,99 точки, по Математика 12,13, Човекът и обществото – 13,01, Човекът и природата – 13,87 точки. „Има леко повишение на бала само по Български език и литература, с близо 2 точки спад при Човекът и обществото и незначително понижение със стотни по другите два предмета. Подобна е тенденцията  и в национален мащаб”, каза Захаринка Чакалова, като отбеляза, че в 45 училища в областта учениците са достигнали среден бал над 12 точки, което е гаранция, че са покрили държавния образователен стандарт по учебните предмети.

С най-добри постижения и тази година са възпитаниците на ОУ „Св. Патриарх Евтимий” и СУ „Емилиян Станев” във Велико Търново, СУ „Цветан Радославов” и СУ „Николай Катранов” в Свищов, НУ „Цани Гинчев” – Лясковец, СУ „Георги Измирлиев” – Горна Оряховица

Захаринка Чакалова съобщи, че за следващата учебна година МОН предвижда оптимизиране на формата на т. нар. малки матури.  „Предвижда се увеличаване на броя на задачите с различна трудност и с практическа значимост в теста, включване на работни листи за отговори,  онлайн оценяване и усъвършенстване на информационната система за въвеждане на данните  чрез сканиране на писмените работи”, обясни старши експертът.