Община Поминък

Часовниковата кула във Вонеща вода възстановена след 20 години

Ремонтирани площадка пред паметника на Филип Тотю и основни улици, изградена подпорна стена на една от тях и възстановена часовникова кула. Това са постиженията през 2017 година за Вонеща вода по Местни инициативи, отчете за Общинското радио Янко Първанов, кмет на селото.

„Труден проект бе часовниковата кула. Тя е висока над 20 метра и се наложи да използваме кран и помощта на алпинисти, за да я ремонтираме. Не функционираше от близо 20 години, а тя е емблема на селото. Механизмът работеше, той е автентичен, със старинно изпълнение, но циферблатите имаха проблем. Сградата я ремонтирахме, покрива, водосточни улуци сложихме, осветление. Часовникът се навива ръчно и всеки ден го правим”, обяснява Първанов. Проектът е струвал 7 000 лева по Местни инициативи от Общината и 1 500 лева като доброволен труд.

И макар, че има една стара приказка – „Спре ли часовникът да работи, значи времето в селото е спряло”, кметът не спира. Поредните идеи за тази година по Местни инициативи са отводняване на канала на минералния извор. При повишаване на река Белица, той прелива. Проблем от дълги години в селото.

Ще се доизкърпват отново улици, защото трябва ежегодно да се поддържат, казва още Първанов. И допълва, че трябва да е устроено, защото Вонеща вода си връща отново славата на курортно селище, а следствие на това има и увеличен туристопоток заради базите с минерална вода. Скоро кметът очаква да заработи поне още една, защото има закупени стари сгради, които се ремонтират.

Кремена Крумова – Попова