Култура

Цяло лято ученици помагаха в библиотеката на читалище „Надежда”

   19 ученици от 2 до 11 клас се включиха през лятото в инициативата на библиотеката при читалище „Надежда” във Велико Търново под надслов „В помощ на библиотекаря”. Тя се проведе в периода от 15 юни до 13 септември. Момичетата и момчетата помогнаха при обработката на голямо дарение с чуждестранна литература. Те зачисляваха нови и отчисляваха стари книги. Отново за тях беше много интересен театърът „на маса”. „Четохме известни автори – както техни произведения, така и биографиите им. Правихме езикови упражнения. Разговаряхме за ползата от четенето и значението на книгите. Някои от децата идваха през цялото лято, други по-епизодично, като съчетаха ваканцията си с посещения в библиотеката, пътувания, летуване на море, гостуване при баба и дядо.  Най-активни от момчетата бяха Яни, Стефчо, Тони и най-малкият – второкласникът Росен, а от момичетата Габриела, Мартина, Александра и Маргарита, които идваха и миналата година. Много ни помогна с доброволен труд Десислава от Националната природо-математическата гимназия в София, която обеща догодина пак да ни посети”, разказа библиотекарят Бисера Дживодерова.

Програмата  „В помощ на библиотекаря” в читалище „Надежда” се провежда за втора поредна година. Тя е много полезна както за децата, така и за техните родители, и за екипа на библиотеката. В нея учениците научават през лятото полезни неща. Освен знания на книгите, те натрупаха и начални умения по българска бродерия. Своя опит като майстор в задругата им предаде библиотекарката Ивелина Митева. Това всъщност е новото и в програмата.

Участниците в инициативата „В помощ на библиотекаря” тая година оставиха своите послания на специално изработеното пано „Сърцето на библиотеката”. Нейният екип се раздели с малките си помощници на специално тържество. Всяко от момичетата и момчетата получи грамота и книга с историята на читалището, а най-активните – и сборник с разкази на английски и български език.