Култура Община

Цяла седмица читалище „Просвета” в Беляковец празнува своята 110-годишнина

Осеяна с празнични прояви е цялата работна седмица за с. Беляковец. Поводът е 110-годишния рожден ден, който празнува читалището в населеното място – Народно читалище „Просвета 1907”. Създадено през далечната 1907 г. от 42-ма родолюбиви жители на Беляковец, и до днес културната институция е дом за духа на местните жители. Читалището има богата история и самодейни колективи, с които се гордее. А библиотеката с фонд над 10 хиляди печатни издания е само част от цялата сграда, в която се помещават още Клуб на пенсионера и инвалида, гримьорна, пощенска станция и голям салон с около 300 седящи места.

Всеки ден от 18 часа в големия салон на читалището ще има различни концерти, а входът за тях, разбира се е свободен, дебело подчерта за Общинското радио кметът на Беляковец Албена Беренска .

Празненствата започват още днес, а вечерта е посветена на старата градска песен. Мотото на утрешния концерт е „Читалището ни събира”, а на сцената ще се качат както малчуганите от детската градина, така и членовете на певческата група към Клуба на пенсионера и инвалида и децата от Центъра за работа с деца в селото. На българския народен танц и песен е отреден третият празничен ден – 11 октомври. В четвъртък на сцената на читалището в Беляковец пиесата „Големанов” ще изиграят приятелите от театралната трупа към читалището в Дебелец. Кулминация на тържествата е петък, 13 октомври. Официалната празнична вечер започва също от 18 часа.