Денят Култура

Църквата „Рождество Христово“ в с. Арбанаси вече може да се разгледа и вуртуално

Църквата Рождество Христово в с. Арбанаси вече може да бъде разгледане и с виртуална разходка. Дигитализацията е извършена от италианска фирма„Иннова сочиета кооператива“. Проектът е разработен за два месеца. Той включва външна и вътрешна Google разходка и ARViTech-виртуална среда на храма с патентована технология.

„Заснемането на обекта отне пет дена. Фотографиите бяха направени в различни части на денонощието, за да покажем по-добре отделните помещения на храма. Добавихме информация, която научихме от местните екскурзоводи, относно историята на църквата”, обясни д-р Джозепе Джорджани от компанията, реализирала дигитализацията, на представянето на проекта, което се състоя днес в музей „Възраждане и учредително събрание“. Той допълни, че подобна технология е била успешно приложена от фирмата им на обекти в Дубай, Италия и Малта, а в последната страна е довела до 30% увеличение на броя на туристите.

Във виртуалната разходка на „Рождество Христово“  са включени и части, които не могат да бъдат посетени от туристи като параклиса Йоан Кръстител и олтара на църквата.

Проектът е достъпен онлайн в специално създаден уеб сайт и във Фейсбук страница . „Така туристите имат възможност да разгледат обекта преди да го посетят, а и след това. Сайтът може да бъде открит чрез Google във всяка една страна“, обясни  д-р Джозепе Джорджани.

Това е първият проект, който „Иннова сочиета кооператива“ изпълнява в България. Компанията се занимава с виртуална реалност и изкуствен интелект. В момента развива иновативна система в сферата на здравеопазването. Тя е с изкуствен интелект. Чрез качването на изображение от скенер в специално разработен сайт може да се определи дали на него е заснет тумор или не.

Диана Колева