Денят

Църквата почита Свети мъченик Мамант и Преподобни Йоан постник, патриарх Константинополски

Днес  църквата почита Свети мъченик Мамант и Преподобни Йоан постник, патриарх Константинополски

Светителят Йоан се родил в Константинопол.  Първоначално бил майстор на златни изделия,  по своя добродетелен живот бил мъж благочестив, обичащ нищетата и богобоязлив.

Като приел в дома си един палестински монах на име Евсевий, Йоан живеел заедно с него. Веднъж, когато вървели заедно, този монах бил от дясната му страна. Неочаквано чул, че някакъв непознат му казва: “Не бива, отче, да вървиш от дясната страна на великия”. Това било Божие предзнаменовение за Йоан, че ще му бъде поверено великото архиерейско служение.

След известно време Константинополският патриарх Евтихий починал и по Божия воля, свети Йоан, като достоен, бил избран и предназначен за ръкоположение, но не се съгласявал, докато не видял следното страшно видение: от едната страна се виждало море, стигащо до небесата, и страшна огнена пещ; от другата страна – множество ангели, които му казвали: “Ти не приемаш престола – нека бъде някой друг, но ти ще бъдеш наказан от всички нас”.

След като ангелите заплашително му казали това, той, макар и против желанието си, се покорил и бил поставен за Константинополски патриарх. В този сан той водел постнически и добродетелен живот до самата си смърт, както свидетелстват за това чудесата му.

Така, пасейки словесното стадо, преподобният в почтена старост достигнал блажена кончина и преминал от земята в небесните обители. Когато тялото на светеца вече лежало мъртво, при него дошъл да се прости известният началник на областта Нил, навел се и го целунал. А светецът, бидейки мъртъв, пред очите на всички и за тяхно удивление прошепнал на началника няколко думи на ухото, които той на никого не казал.

Погребали свети Иоан в олтара на светите Апостоли, като достоен за такава чест, прославяйки и благославяйки дивния в светиите Бог – Отец.