Денят

Църквата възспоменава чудотворството на св. вмчца Евфимия Всехвална

На 11 юли се възспоменава чудотворството на  светите мощи на вмчца Евфимия. То било проявено във време на ІV Вселенски събор в Халкидон.
Съборът бил свикан при император Маркиан и императрица Пулхерия в 451 г. Повод за свикването му дала ереста на александрийския патриарх Диоскор и на цариградския архимандрит Евфихий. Тези еретици лъжливо учели, че Иисус Христос не е имал две природи – божествена и човешка, а само една – божествена.
На събора най-много се проявили цариградският патриарх Анатолий и йерусалимският патриарх Ювеналий. Споровете и доказателствата и от двете страни не довеждали до никакъв край. Тогава патриарх Анатолий предложил и православни, и еретици да напишат поотделно своето вероизповедание и двете да ги поставят в ковчега, в който били мощите на света Евфимия. На това се съгласили всички.
Двете вероизповедания били написани и поставени върху мощите на великомъченицата. Ковчегът бил затворен и с царски печат запечатан, била поставена и военна стража. Тогава всички прекарали три дни в пост и молитва. Когато на четвъртия ден отворили ковчега, всички видели, че православното изповедание стои в дясната ръка на светицата, а еретическото – под нейните нозе. Така с Божия сила спорът бил решен в полза на православните.