Култура

Цигуларят Божидар Братоев и пианистката Валентина Гюлева свирят във Велико Търново

Концерт на пианистката Валентина Гюлева и цигуларя Божидар Братоев ще зарадва великотърновци и гости на старата столица на 17 май 2021г. в Изложбени зали „ Рафаел Михайлов“. В концертната си програма известното дуо ще свири произведения от Жан Мари  Льоклер, Дебюси, Равел,  Панчо Владигеров, Петко Стайнов .  Между изпълненията е предвидено поетично четене от проф. Сребра Михалева, която ще представи стихове на  Бодлер,  Юго, Маларме, Димчо Дебелянов и Пейо Яворов.

Валентина Гюлева завършва с отличие Музикалното училище в Пловдив и продължава своето обучение в Националната музикална академия в София, в класа по пиано на доц. Г. Белчева. Специализира в Руската Музикална Академия (Москва) при проф. Л. Булатова (пиано) и при проф. Ал. Алексеев (история на клавирното изкуство). Като солов и камерен изпълнител участвува в международни майсторски курсове (Ваймар, Прага). Изучава интерпретация на съвременна чешка музика при проф. Карел Яндера (Бърно).

Професионалната активност на Валентина Гюлева се осъществява в концертната, педагогическата и научно-изследователската област. Концертира като солов и камерен изпълнител, чийто репертоар включва произведения от всички епохи и стилове, и в който се акцентира върху творби на класическата музика, които рядко звучат на българска сцена. В него тя посвещава специално място на музиката на ХХ век и особено на българското творчество за пиано, реализирайки първите за България изпълнения на редица произведения от европейски и български композитори. Публикува редица научни изследвания в областта на интерпретацията, клавирната педагогика и историята на пианото, сред които две монографии: „Листа от албума – изпълнителски ракурси към клавирното творчество на Николай Стойков” и „За явните и тайни послания на токатите за клавир от Й. С. Бах“.

Божидар Братоев е цигулар и диригент, роден в София. Завършва с отличен успех Музикалната гимназия – при Трендафил Миланов, и Българската държавна консерватория – в класа на проф. Емил Камиларов и Дина Шнайдерман. През 1968 г. е семинарист при Леонид Коган в Охрид, а през 1975 г. специализира в Петербургската (Ленинградската) консерватория при известния цигулар и педагог проф. Михаил Вайман.
Като член, а по-късно и един от солистите на Българския камерен оркестър (1967–1970 г.) гастролира с Камиларов и Шнайдерман в много европейски страни.

От 1970 до 1983 г. е концертмайстор на Камерния оркестър на РТВ Скопие, с който като солист интерпретира и записва многобройни произведения. Същевременно работи и като асистент на чешкия диригент Олдржих Пипек, а след неговата смърт през 1979 г. продължава да дирижира оркестъра. Паралелно концертира и със симфоничните оркестри на Белград, Любляна, Нови Сад, Скопие. От 1983 г. Божидар Братоев живее във Франция. Най-напред е концертмайстор на Овернският камерен оркестър в Клермон Феран, а през 1986 г. след спечелен конкурс е назначен за музикален директор, солист и концертмайстор на Националния камерен оркестър от Тулуза, с който постига многобройни успехи, между които „Златен лазер“ на Френската академия за компакт диска „Бритън“. За Радио “Франс Мюзик“ реализира многобройни записи от световната музикална съкровищница.
Организатор на събитието е Община Велико Търново.

Пламена Димова

 

снимка: Google