Съд

Цецка Цачева: Българското европредседателство в сектор „Правосъдие” е с изключително амбициозна програма

Това каза пред Общинското радио министърът на правосъдието Цецка Цачева. Сред приоритетите тя открои регламента за създаване на европейската прокуратура. „Предстои през месец май втора международна конференция, свързана с електронните доказателства, в частност наказателното производство. Това ще подобри свързаността между съдебните системи на държавите членки и във всички случаи ще води до по-бърз, по-ефективен процес, което е в интерес на  гражданите на европейските държави”, отбеляза министърът.

По отношение на гражданското правосъдие Цачева посочи за приоритет  регламента „Брюксел 2 А”. „Това е регламент, който урежда отношенията между родители след раздялата им и проблемите с т.нар. отвличане на дете от една държава в друга. Изисква се  доверие в съдебните системи, за да се зачитат актовете. Например актовете на съдилища в България да имат изпълнителна сила и те да се признават и изпълняват от съдебните структури на другите държави”, поясни Цецка Цачева

По нейни думи усилено се работи и по директивата за несъстоятелността. „Това е така нареченият втори шанс за предприемачите и търговците.   Директивата дава възможност за преструктуриране на предприятия, като тук се търси гаранция на участниците в  производството – и за кредиторите, и за длъжниците, което при балансирана правна рамка води до това, към което всички се стремим – върховенство на правото и справедливост в споровете, когато се стигне до тях”, обясни правосъдният министър.

Във Велико Търново Цецка Цачева участва в семинар по европейско право на адвокатското училище „Кръстю Цончев”.