Денят Политика

Цветан Цветанов: На първо място при предотвратяването на трафика на хора е информираността

Когато говорим за това как да противодействаме на трафика на хора, на първо място е информираността. С подобни кампании съм убеден, че можем да допринесем за предотвратяването на такива случаи, които са много тежки, както за жертвата, така и за нейните близки. Това каза председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по време на конференцията „С теб съм. Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем“. На събитието, провело се в Аулата на Великотърновския университет, присъстваха кметът на града Даниел Панов, евродепутатът Ева Майдел, областният управител проф. Любомира Попова и заместникът й Детелина Борисова, представители на местната власт от Велико Търново и региона, много младежи, студенти, граждани и неправителствени организации.

„На първо място родителите не трябва да губят връзката с децата си. Може би в немалко случаи родителите не знаят какво правят непълнолетните им деца след 22.00 ч., когато не са вкъщи. Молбата ми към всички семейства е да имат диалог с децата си. На второ място вече е отговорността на държавата“, каза пред голямата аудитория председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

„Дори и само едно момиче да предпазим, усилията ни си заслужават“, заяви още Цветан Цветанов по време на конференцията срещу трафика на хора. По думите му целта е също и да се идентифицират жертвите, попаднали в мрежа на трафик, за да се задържат извършителите и да се изведат потърпевшите. Цветанов допълни, че за съжаление България все още е една от водещите страни в региона, като източник на трафик на момичета, а Холандия, поради либералното си законодателство, е държавата, която най-често ги приютява.

„Всяко дете, всяко момиче има своите мечти, но тази мечта може да бъде опорочена брутално“, обясни Цветанов и благодари на присъстващата на събитието Олга – млада жена, жертва на трафик, която 8 години е държана като в затвор в Холандия. „Олга е спасена през 2010 г., вследствие на доброто сътрудничество между българските и холандски власти и в момента е доброволец в кампании срещу трафика на хора“, обясни Цветанов. За 8 години от експлоатацията на Олга нейният сводник е спечелил сумата от 2 млн. евро.

 

Пред присъстващите, Олга разказа от първо лице своята лична история. „През тези 8 години не ми беше разрешено да имам никакви чувства, не бях човек, а предмет. Бях машина, използвана и от сводника ми, и от клиентите“, разказа момичето и сподели, че все още не може да се справи с чувствата си. „Животът ми минава основно в плач. Искам пак да бъда нормален човек“, каза още тя. Младата жена бе категорична, че подкрепя инициативи като този форум и макар и мъчително за нея, разказва своята история, за да не попадат други момичета в подобен капан.

На конференцията във Велико Търново присъства и холандският инспектор Ян Смит, който е водил разследването по случая на Олга. Инспекторът разказа през какви етапи е минал процесът по спасяването на Олга и подчерта, че работата му с българските власти е много успешна. „Още от първия ден имахме фантастично сътрудничество с българските колеги от полицията и прокуратурата. Имено заради това през годините успяхме да задържим много български и холандски престъпници“, сподели той. По думите на инспектора трафикът на хора е много трудно за разкриване престъпление.

„Днес сред нас има много млади хора, живеете в прекрасен град и в държава-членка на ЕС и може би си казвате „това няма да се случи на