Денят

Цветан Цветанов : За да се намалят жертвите по пътищата, трябва да се промени манталитетът на водачите

„За да се намалят жертвите по пътищата, трябва да се промени манталитетът на водачите. Ако информационните кампании обхванат достатъчен брой ученици и до тях стигнат правилните послания – след като завършат образованието си и станат пълноправни шофьори те ще бъдат по-толерантни и разумни.” Това заяви днес пред журналисти в Горна Оряховица предсезателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Депутатът присъства на благотворителния концерт под надслов „С разум за живот“ в Горна Оряховица, насочен срещу агресията на пътя. Събитието се организира от младежкото сдружение „G. O. Wake Up! Горна Оряховица, събуди се!“ , а събраните средства ще подкрепят местни семейства, загубили свои близки при пътно-транспортни произшествия. Народните представители от великотърновския регион Цветан Цветанов, Станислава Стоянова и Клавдия Ганчева дариха за каузата 1000 лв.

 

„След като станах министър на вътрешните работи, се натъкнах на много тревожна статистика. Годишно над 1000 души загиваха по пътя. С много работа, контрол и информационни кампании намалихме жертвите наполовина. Не може при всеки инцидент на пътя да се вини държавата. Каква вина носим ние, ако родители предоставят семейния си автомобил на своето 18-годишно дете, което отскоро има книжка, и то предизвика ПТП. Да не говорим, че по закон младите шофьори известно време трябва да сядат зад волана само с придружител.” – коментира още Цветан Цветанов в Горна Оряховица.

Депутатът от ГЕРБ отбеляза любопитната тенденция българинът да става доста по-отговорен и толерантен на пътя, след като премине границата. „В Западна Европа санкциите са доста сериозни и там няма компромис. Неслучайно ние искаме сега да има по-сериозен видеоконтрол и поредица от камери на даден път да отчитат средната скорост на автомобилите.” – допълни Цветанов. Той оценини високо усилията на младите хора от Сдружение „G.O., Wake up!“ да бъде изграден полигон за обучение по пътна безопасност в Горна Оряховица и подчерта, че трябва да се търси опцията подобни проекти да се финансират и от Фонд „Пътна безопасност“