Култура Любопитно

Царевец отново се връща в Средновековието чрез тридневния фестивал „Корона и меч“

Исторически възстановки ще върнат Средновековието на крепостта Царевец във Велико Търново от 26 до 28 юни. Тридневният средновековен лагер „Корона и меч“ , като истински  мост във времето, ще пренесе посетителите в епохата на Второто българско царство, Византия и Европа от  XII-XIV век.

Събитието се организира от СНЦ „Търновци“, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей и в него ще се включат групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от цялата страна.

Повече от 60 участника ще покажат достоверни реконструкции на  бита, облеклото,  кухнята, занаятите, изкуствата, оръжието и воинските умения от средните векове в подножието на Двореца. Загадъчната и изпълнената с превратности епоха ще бъде допълнена с бойни демонстрации край Асеновата порта.

В събота, 27 юни, историческата картина „Черната чума“ ще представи елементи от живота и бита от периода на управлението на българския цар Иван Александър 1331-1371 година. През 1347 година от изток, през границите на Византийската империя, започва разпространяването на епидемия от чума, наречена Черната смърт. Тя е причина за обезлюдяването на голяма част от българските земи и загубата на около 45 – 50% от населението на Европа и води до трайна промяна на икономическите и социалните структури.

Достъпът до средновековния лагер на Царевец ще свободен, като ще се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват.

При провеждане на събитието ще се спазва социална дистанция и всички противоепидемични мерки.