Денят Община

„Царевград Търнов“ с 12,3% ръст на организираните туристически посещения за 2019-a

  С 12,3% са се увеличили през 2019 г. организираните туристически посещения във Велико Търново, договорени от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Дружеството си е партнирало с над 85 български и чуждестранни  туристически агенции и оператори. Реализирало е 115 702 организирани посещения на музейните обекти в старата столица. При чуждестранните туристи най-голям е ръстът на организирани групи от САЩ , които са се увеличили с 30% и през 2019 г. са достигнали до  45 000 души.

След нови договори с партньори, сключени през миналата година  от Общинската туристическа агенция на международни специализирани изложения в Букурещ и Мадрид,  са нараснали и  посещения на туристи от Испания с 19,5%  и от Румъния с 11,46%. 11 757 са музейните посетители, закупили билети директно от Туристическия информационен център. Повечето от тях са индивидуални туристи, като най-интензивен туристическият поток е бил през месеците април, май, юни, септември и октомври.

Заради нарасналия интерес на испански туристи към културно-историческото наследство на Велико Търново, Общинската агенция „Царевград Търнов“ за втори път ще представи туристическия потенциал на града от 22 до 26 януари т.г. на  Международното изложение FITUR в Мадрид. Миналия януари „Царевград Търнов“ за първи път се включи в   най-голямото на Иберийския полуостров изложение и на място сключи договори с испански партньори и с български туроператори, работещи с испански контрагенти.

Международното изложение FITUR в Мадрид се провежда ежегодно от 1981 година и е сред най-значимите събития в областта на туризма в Европа и в световен мащаб. Изданието през  2019 г. поставя истински рекорд с участието на 10 487 компании от 165 държави/региони, 142 642 професионалисти, 7 856 акредитирани журналисти и 110 848 посетители.      Събитието служи и като глобална комуникационна платформа за разработване на бъдещи стратегии и насърчаване на туристическия бизнес.