Култура

Художничката Маринета Млячкова със самостоятелна изложба в Изложбени зали “ Рафаел Михайлов“

Изложбата ще бъде отворена за посещение на 12 октомври и ще продължи до 7 ноември 2020г. Ето какво казва за себе си и за изложбата художничката Маринета Млячкова:
Изложбата анонсира последните години от творческата ми дейност, един вид представителна извадка на авторските ми търсения за периода, и затова има донякъде ретроспективен характер. Не съм от художниците, които правят често самостоятелни изложби. Смятам, че по-дългият период от време ми дава възможност за търсене, намиране и отработване както на нови изразни средства, техники и технологични похвати, така и на различност в артистичната визуалност при развитие на авторския ми стил на себеизразяване чрез цвета. Това ми позволява и по-качествено селектиране, от по-голям брой творби, на най-добре представящите ме като автор произведения. Тази експозиция е десетата ми изява от този тип.
Мотото на изложбата – „ЖИВОПИС 12”, е закачка с броя на творбите в експозицията и с датата на откриването й. Произведенията са по-едроформатни и в по-голямата си част са с картинна повърхност, която е единство от два или повече сегмента, създаващи издължено фризово усещане. Това е търсен подход от моя страна, с цел представяне на идеята ми в развитие – допълнителна динамика в относителната статичност при визуализирането й върху платното, „разказ в разказа” или дори „приказка без край”, наситени с емоционални внушения. Чрез творбите си целя да стигна отвъд конкретната провокация, трансформирайки я в по-обща абстрактна идея.